open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Agan Ramić pravosnažno oslobođen optužbi za zločine u Konjicu
Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu kojom je odbacilo žalbu Državnog tužilaštva kao neosnovanu, te potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Agan Ramić oslobođen optužbi za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine.
05.01.2023. u 15:16
get url
text

U saopćenju Suda BiH se navodi da je Apelaciono odjeljenje 6. decembra 2022. odbilo žalbu Tužilaštva BiH i potvrdilo prvostepenu presudu iz maja 2022. kojom je Agan Ramić oslobođen krivice za zločin protiv čovječnosti.

Prvostepenom presudom Sud BiH je oslobodio Ramića, koji je bio optužen za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine.

Tokom izricanja prvostepene presude, predsjedavajuća Sudskog vijeća Dalida Burzić rekla je da se optužnicom Ramić tereti za zločin protiv čovječnosti, što je, prema mišljenju Vijeća, u optužnici kvalificirano na pogrešan način.

Sutkinja Burzić je u obrazloženju presude navela da Tužilaštvo nije ponudilo konkretne dokaze za ovu pravnu kvalifikaciju – u čijem je osnovu progon, te da Sudsko vijeće na osnovu provedenih dokaza nije utvrdilo da se on ophodio na način kako je to opisano u optužnici.

- Oštećeni je to na drugačiji način opisao od Tužilaštva - kazala je sutkinja Burzić.

Ona je navela da je oštećeni Siniša Živak u iskazu rekao da ga je optuženi prvo udarao puškom, dok u optužnici stoji da ga je Ramić udarao nogama i rukama u predjelu glave, te da Tužilaštvo nije koristilo iskaz da bi oštećenog suočilo s protivrječnostima.

Nakon prvostepene presude Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu, kojom je tražilo od Apelacionog vijeća da ukine presudu i naloži ponovno suđenje, a zbog, kako su naveli iz Tužilaštva, niza kršenja odredbi Zakona o krivičnom postupku. Odbrana je tražila potvrđivanje prvostepene presude u cijelosti.

Ramić je oslobođen optužbi da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica – u svojstvu pripadnika Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Konjic Armije Bosne i Hercegovine, obučen u uniformu Armije i naoružan – došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

Kako se navodi u optužnici, kada je Živak uhvatio janje, optuženi je, nezadovoljan, počeo udarati Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici Teritorijalne odbrane.

Prvobitnom optužnicom teretio se – sa Esadom Ramićem, Omerom Borićem, Šefikom Nikšićem, Adnanom Alikadićem, Mitkom Pirkićem, Redžom Balićem, Hamedom Lukomirkom, Safaudinom Ćosićem, Muhamedom Cakićem, Ismetom Hebibovićem, Enesom Jahićem, Senadinom Ćibom, Željkom Šimunovićem te Zdenkom Grbavcem, čiji je predmet izdvojen – za zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica počinjene u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine.

Sud je rješenjem od 11. februara 2019. godine razdvojio krivični postupak u odnosu na Agana Ramića, s obzirom na to da je u tom trenutku bio nedostupan pravosudnim organima.

Protiv drugostepene presude žalba nije dozvoljena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.