open-navfaktor-logo
search
Bijeg od talibana
Afganistanske fudbalerke uspješno evakuisane u Australiju
Članice ženske fudbalske reprezentacije bile su među grupom sportistkinja koje su uspješno evakuisane iz Afganistana. Vijest je u ponedjeljak navečer potvrdilo udruženje profesionalnih fudbalera FIFPro. 
24.08.2021. u 17:45
get url
text

Otkako su talibani nasilno preuzeli vlast u zemlji zabrinutost za afganistanske sportistkinje rasla je svakim novim danom. U ponedjeljak je napravljen prvi korak kako bi one konačno bile na sigurnom.

FIFPro, svjetsko udruženje profesionalnih fudbalera, koje je uvelike uključeno u napore da se afganistanske sportistkinje izvuku iz zemlje, potvrdilo je da je obavljena grupna evakuacija u Australiju bez navođenja brojeva.

- Zahvalni smo australijskoj vladi na evakuaciji velikog broja žena, fudbalerki i drugih sportistkinja iz Afganistana. Ove mlade žene, i kao sportistkinje i aktivistice, bile su u opasnoj situaciji, i u ime njihovih kolegica i vršnjakinja iz drugih zemalja širom svijeta zahvaljujemo međunarodnoj zajednici što im je pritekla u pomoć - navodi se u saopćenju FIFPro-a, prenosi Deutsche Welle. 

Khalida Popal, bivša kapitenka afganistanskog ženskog fudbalskog tima koja je postala direktorica tima, a sada živi u Danskoj, pozdravila je evakuaciju kao važnu pobjedu.

- Posljednjih nekoliko dana bilo je izuzetno stresno, ali danas smo ostvarili veliku pobjedu - rekla je Popal, koja je bila među timom advokata i savjetnika FIFPro-a koji rade sa vlastima u šest zemalja, uključujući Australiju, SAD i Veliku Britaniju, da se sportisti i njihove porodice nađu na listama za evakuaciju.

- Fudbalerke su bile hrabre i snažne u kriznim trenucima i nadamo se da će imati bolji život izvan Afganistana - rekla je Popal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.