open-navfaktor-logo
search
Pred izbore
Afera trese demokršćane Angele Markel: Njemački zastupnici se bogatili na nabavci maski
Više zastupnika njemačkih demokršćana osumnjičeno je da su zgrtali stotine hiljada eura da bi lobirali za nabavku maski pojedinih kompanija. Jednom od njih je ukinut imunitet. Ta stvar je pikantna posebno u izbornoj godini.
06.03.2021. u 16:52
get url
text
Zastupnik bavarskog CSU-a Georg Nüßlein

Afera dolazi pola godine uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj i mogla bi poljuljati prednost koju ispitivanjima daju demokršćanskoj Uniji CDU/CSU. U petak se zastupnik bavarskog CSU-a Georg Nüßlein povukao s funkcije potpredsjednika zastupničkog kluba i objavio da se na idućim izborima neće kandidirati, piše Deutsche Welle.

Nüßlein je pod sumnjom da je uzeo 660.000 eura od jedne konsultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne narudžbe. Prošle sedmice je Državno tužiteljstvo u Münchenu saopćilo kako postoji osnovana sumnja na uzimanje mita. Sprovedene su racije na trinaest lokacija u Njemačkoj i Lichtensteinu.

I drugi pod sumnjom

Prema pisanju medija, Nüßlein je za nabavku maski jedne firme iz blizine Offenbacha lobirao u saveznom i bavarskom ministarstvu zdravstva, kao i u saveznom Ministarstvu unutarnjih poslova. Sva tri ministarstva vode demokršćani.

Sedmičnik Der Spiegel piše da je Nüßlein o nabavci maski direktno razgovarao s ministrom zdravlja Jensom Spahnom. U Ministarstvu su za taj list rekli da su na početku pandemije "brojni zastupnici" ukazivali Ministarstvu gdje se može nabaviti zaštitna oprema. To je tada rađeno po propisima, tvrdi se u odgovoru.

Prethodno su zastupnici Bundestaga jednoglasno ukinuli Nüßleinov zastupnički imunitet. Uzimanje novca za opremu koja služi borbi protiv pandemije nailazi na "potpuno nerazumijevanje" i "odlučno se osuđuje", saopćili su šefovi zastupničkog kluba kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU). Te dvije stranke na izborima uvijek čine koaliciju.

Pod sumnjom je i zastupnik CDU-a Nikolas Löbel. On je, prema pisanju tabloida Bild, zaradio 250.000 eura, zahtijevajući 12 centi po maski od dobavljača iz Kine, kako bi im osigurao državnu nabavku. Der Spiegel piše kako postoji sumnja i na druge demokršćanske zastupnike.

Nezgodan timing

Korupcionaška afera je upalila alarme u središtu stranke u Berlinu.

- Nalazim da je duboko nedostojno da se parlamentarci bogate na nabavci maski u najtežoj krizi od Drugog svjetskog rata - napisao je generalni sekretar CDU-a Paul Ziemiak na Twitteru.

U septembru su izbori za Bundestag, a posljednja ispitivanja javnog mnijenja Uniji CDU/CSU daju oko 33 posto glasova i najveće šanse da predvode Vladu i poslije odlaska Angele Merkel u penziju. Već iduće sedmice (14. marta) su izbori u pokrajinama Baden-Württemberg i Porajnje-Falačka.

Kako piše dnevnik Süddeutsche Zeitung, pandemija je donijela uzlet CDU-u, ali što duže traju ograničenja u svakodnevici, tako i podrška kopni. Zato su sadašnje afere velika opasnost po njih. "Ali optužbe ne štete samo CDU-u i CSU-u. Oni čitav parlament stavljaju na loš glas", piše list.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.