open-navfaktor-logo
search
Detalji iz istrage
Afera s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Maske nabavljane za 0,36 KM, a prodavane za 6,90 KM
Zloupotrebama u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u, tokom pandemije virusa korona, pričinjena je šteta entitetskom budžetu koja se za sada procjenjuje na oko 790.000, saznaje Faktor.
16.09.2021. u 14:55
get url
text

Istraga ovih malverzacija rezultirala je jučerašnjim hapšenjem četiri osobe, a kako nezvanično saznajemo iz istrage, istražitelji su došli do saznanja da su određene vrste zaštitnih maski nabavljane po cijeni 0,36 KM, a plaćane 6,90 KM, dok su zaštitna odijela nabavljana za oko 22,5 maraka, a Institutu za javno zdravstvo RS-a isporučivana po cijeni od 50 KM!

VEZANI TEKST - Tužilaštvu u Banjoj Luci predate tri osobe uhapšene zbog zloupotreba tokom pandemije

- Slavko Bojić, direktor firme "Procontrol" d.o.o. Banja Luka, Dragan Dubravac, direktor firme "Promeding" d.o.o. Laktaši i Saša Marković, direktor firme "Travel for fun" d.o.o. Banja Luka, uhapšeni su zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa postupcima javnih nabavki medicinske opreme, koje je provodio JZU "Institut za javno zdravstvo RS-a" - saopćeno je iz nadležnmog tužilaštva.

Oni su danas sprovedeni u prostorije Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, gdje će tokom dana biti i ispitani od tužioca.

{$galerijaFotografija}

- Po završetku ispitivanja tužilac će donijeti odluku da li će protiv istih biti upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora - istaknuto je iz ovog tužilaštva.

VEZANI TEKST - Uhapšen Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a

Sinoć je uhapšen i direktor JZU "Institut za javno zdravstvo Republike Srpske"  Branislav Zeljković, koji se trenutno nalazi u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, a koji bi takođe trebao biti sproveden u prostorije tužilaštva.

- Branislav Zeljković, Slavko Bojić, Dragan Dubravac i Saša Marković sumnjiče se da su koristeći vanrednu situaciju proglašenu za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom, zajedno i po prethodnom dogovoru, pravnim licima "Procontrol" d.o.o. Banja Luka i "Travel for fun" d.o.o. Banja Luka pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 790.000 KM na štetu budžetskih sredstava u postupcima javnih nabavki medicinske opreme, iako nisu registrovani za promet medicinskom opremom - tvrde u tužilaštvu.

Dodaje se da je Institut za javno zdravstvo nabavljao medicinsku opremu, bez provjere tržišta, putem pregovaračkog postupka, bez objave obavještenja o nabavci, po višestruko većim cijenama od nabavnih, bez odgovarajuće medicinske deklaracije i standarda, od nekvalifikovanih ponuđača i bez nadzora nad primjenom iste.

Iz Instituta je danas saopćeno da "povodom istražnih aktivnosti MUP-a i Republičkog javnog tužilaštva u vezi sa nabavkama medicinske i zaštitne opreme, stoje na raspolaganju nadležnim organima".

Privođenje, Banja Luka, nabavka medicinske opreme, 16.09.2021.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.