Kusturića tereti za nesavjestan rad u službi prilikom nabavke respiratora u vrijeme koronavirusa, a Babića zbog falsifikovanja i uništavanja službene isprave.

Smatra da u ovoj "aferi ima ozbiljnog posla" za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), te čak za neke institucije na nivou Evropske unije, koje se bave pranjem novca.

- U aferu respiratori u RS-u je "opran" novac građana. Pozivam Tužilaštvo i SIPA-u da ih privede i sasluša jer se u dva dana sve ovo može završiti - tvrdi Stanivuković i najavljuje prijave protiv još nekih osoba.

Ističe da se podaci iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ne podudaraju s onim iz Agencije za lijekove ni sa cijenama koje je dostavio Fond zdravstvenog osiguranja.

- Kada se pogledaju podaci UIO, najskuplji respirator firme Medietik uvezen u BiH iznosi 34.000 KM, dok su Fondu prodati za nevjerovatnih 157.000 KM – kazao je Stanivuković u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Neki od respiratora, koji su uvezeni u aprilu su, navodi Stanivuković, plaćeni i po 18.000 i 19.000 KM, dok je po cijenama Fonda zdravstva najjeftniji 58.000 KM.

- Cijena svih uvezenih respiratora firme Medietik, po podacima UIOBiH, iznosi 3,4 miliona KM, a s PDV četiri miliona KM, dok su prodati Fondu za 15,1 milion KM. Razlika u cijeni je 11 miliona. Ovo je do sada najveći kriminal za vrijeme pandemije koronavirusa - tvrdi Stanivuković.

Podaci UIO, kako kaže, pokazuju da firma Medetik nije uvezla 165 respiratora te da "falsifikuju dokumente prebacujući cifre iz KM u eure".