open-navfaktor-logo
search
Šta kažu iz agencije
Afera: Radnik oštećen za 150.000 eura prilikom transfera Šerbečića u Rosenborg? Jovanović tvrdi da je sve čisto
Prethodnih dana mogle su se pročitati razne (dez)informacije u vezi sa transferom Besima Šerbečića iz Radnika u Rosenborg. 
24.04.2020. u 08:29
get url
text

Bilo je tu mnogo priče koja se mogla tumačiti na ovaj ili onaj način, pominjalo se da je Radnik oštećen za 150.000 eura, a sve spekulacije odlučio je da prekine nekadašnji reprezentativac Srbije Milan Lane Jovanović, posredstvom čije agencije Borlan je dogovoren transfer mladog defanzivca u Norvešku.

Trofejni norveški klub prije dvije godine angažovao je Šerbečića, koji je u međuvremenu poslat na pozajmicu u Sarajevo. Jovanović je objasnio šta se dešavalo prilikom odlaska stopera naše mlade reprezentacije u Skandinaviju, prenosi Mondo.

- Mogu samo da kažem da je ovaj transfer urađen besprijekorno regularno, legitimno i transparentno. Agencija Borlan nije nikakva of-šor firma preko koje se pere novac, već je registrovana firma na Kipru i kao takva funkcioniše u pravnom sistemu Evropske unije, plaća poreze i sve prinadležnosti, pa je tako bilo i u pomenutom transferu. Oni koji su postavili bilo kakvu tezu u percepciji, s negativnim konotacijama, imali su lošu pretpostavku - tvrdi Jovanović, naglasivši da je transfer dogovoren i realizovan u dogovoru sa ovlaštenim licima u Radniku, tadašnjim predsjednikom Mladenom Krstajićem i direktorom Nebojšom Tomićem:

- Druga važna stavka koja se potencira u ovoj situaciji je da li su ovlaštena lica imala odluku Upravnog odbora Radnika u realizaciji transfera Šerbečića? Odmah moram da odgovorim da nijedna agencija, nikada, baš nikada, ne pregovara sa upravnim odborima klubova već sa ovlaštenim licima koja zastupaju klub, a u tom momentu to su bili predsjednik Krstajić i direktor Tomić, tako da je situacija potpuno jasna.

On naglašava da je Šerbečić u Radnik stigao besplatno iz Zvijezde Gradačac.

- Moram da kažem da je težinu transfera dao dolazak Krstajića u klub i koliko znam Radnik je profitirao jer vrijedi napomenuti da je Šerbečić besplatno iz Zvijezde Gradačac stigao u Bijeljinu i s tog aspekta to je ogroman transfer i ogroman dobitak za Radnik. Ogroman, tvrdi on.

Moram još jednu stvar da napomenem, a to je da smo i mi kao agencija imali svoje uvjete u cijeloj priči. Transfer nismo radili sami već sa jednom agencijom iz Hrvatske koja je participirana u ovom transferu i to je normalno u ovakvim stvarima, da se jedan posao završi koliko-toliko da svi budu zadovoljni. Sve je izbalansirano, da niko ne bude nezadovoljan. Vrlo važno je to da smo mi, kao agencija, imali teške pregovore. Nekoliko nedjelja nas je "kočio" i doveo u pitanje realizaciju transfera direktor Tomić koji je bio najradikalniji jer se žestoko borio da Radnik dobije što bolje uvjete u transferu. On je protokom vremena smatrao da će doći do nekog novog detalja, redukcije cijene, revidiranja posla, da će Rosenborg platiti više.

Radnik jeste dobio više u tim pregovorima, tačnije još bolje uvjete, nego što je to bilo predviđeno nekim prvim dogovorom, to jeste bio rizik, ali okej. Na kraju, ipak, u pravo vrijeme smo postigli dogovor, prilično je išlo stresno, svi su mislili da mogu da prođu bolje. To su normalne stvari prilikom svakog transfera. Tvrdim da su i ljudi iz Radnika i igrač Šerbečić, kao i mi, donijeli najbolju moguću odluku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.