open-navfaktor-logo
search
Otvoren predmet
Afera "Potkivanje Tegeltije": Tužilaštvo BiH preko noći promijenilo tužioca
U četvrtak ujutro je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, koju je u januaru ove godine institucija na čijem je čelu Tegeltija imenovala na tu poziciju, "oduzela" predmet od Golijanin te ga je dodijelila drugim tužiteljicama
23.05.2019. u 19:59
get url
text

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dostavili su u srijedu navečer Tužilaštvu BiH informacije vezane za optužbe na račun predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije o umiješanosti u koruptivne radnje.

Portal Žurnal je, podsjetit ćemo, objavio informacije da je Tegeltija preko posrednika, službenika SIPA-e Marka Pandže, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu, a zauzvrat je uzimao novac.

Po dostavljanju potrebnih informacija iz SIPA-e, u Tužilaštvu BiH je formiran predmet, kojeg je preuzela dežurna tužiteljica Biljana Golijanin. Međutim, ona je, prema informacijama Faktora, predmet vodila samo do narednog jutra.

U četvrtak ujutro je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, koju je u januaru ove godine institucija na čijem je čelu Tegeltija imenovala na tu poziciju, "oduzela" predmet od Golijanin te ga je dodijelila drugim tužiteljicama.

Prema informacijama Faktora, Tadić je predmet dodijelila tužiteljicama Maji Ilić-Stupar i Merisi Nurkić, koje, tvrdi naš izvor iz te institucije, važe za osobe od povjerenja glavne državne tužiteljica, ali i pojedinih čelnika VSTV-a.

Tegeltija je, podsjetit ćemo, negirao umiješanost u bilo kakve koruptivne radnje koje mu se stavljaju na teret. Portal Žurnal je, s druge strane, u četvrtak objavio i video snimak koji ide u prilog ranije iznesenih optužbi o ulozi prvog čovjeka VSTV-a u koruptivnim radnjama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.