open-navfaktor-logo
search
Više krivičnih djela
Afera "Kisik": Prijave protiv Čađe i Đajića proslijeđene Posebnom odjeljenju Tužilaštva RS-a
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je u petak zaprimilo prijavu koju je podnio gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković protiv Stanislava Čađe, direktora TGT Tehnogas iz Laktaša, i Vlade Đajića, generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, zbog više krivičnih djela.
27.09.2021. u 12:48
get url
text

Kompletan spis je ovo tužilaštvo  proslijedilo Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminal Tužilaštva RS-a.

Kako je potvđeno iz Tužilaštva u Banjoj Luci, prijava je podnesena zbog sumnje u krivična djela - proizvodnja i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje, proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje isprave, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

- Кako je shodno odredbama člana 3. stav 1. tačka 36. i 40. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi u slučaju kada je učinilac krivičnog djela službeno ili odgovorno lice izabrano ili imenovano od Narodne skupštine RS-a, Vlade RS-a i njenih ministarstava ili VSTV-a, propisana nadležnost Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala tužilaštva RS-a, kompletan spis je danas dostavljen na nadležnost navedenom tužilaštvu.

Prijavom za predmetna krivična djela obuhvaćen je direktor UKC-a RS-a Vlado Đajić, koji je rješenjem Vlade RS-a od 3. maja 2018. godine, imenovan za generalnog direktora UKC-a RS-a, te je neophodno provesti jedinstvenu istragu u odnosu na oba prijavljena lica čije radnje su, ukoliko se utvrdi osnovanost navoda, međusobno povezane - saopćeno je iz Tužilaštva u Banjoj Luci.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković u petak je iznio informacije o nabavci kisika za potrebe Univerzitetko-kliničkog centra RS-a tokom pandemije koronavirusa, a tvrdi da se radi o tehničko-industrijskom, a ne medicinskom kisiku koji je klasifikovan kao lijek.

Stanivuković  tvrdi da raspolaže dokumentacijom kako je kisik za UKC nabavljala firma TGT Laktaši čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a.

- U UKC RS-a dolazi kisik bez licenci, bez atesta, bez kontrole serije i bez papira koji potvrđuju o kojem kisiku se radi i kakve kvalitete. Šta se stvarno nalazi u tim bocama, ne želim da insinuiram, ali ta firma to ne može da radi. Nema je u registru za takve vrste poslova -  kazao je tada Stanivuković.

Ugovor sa firmom TGT je bio na dva miliona KM, a do sada je za isporuku ovog kisika isplaćeno oko 1,3 miliona KM.

Generalni direktor UKC-a RS-a Vlado Đajić je, komentarišući ove optužbe, izjavio da se u UKC-u RS-a koristi kisik kao u evropskim zdravstvenim centrima. Iz ove, najveće zdravstvene ustanove u RS-u su dostavili i certifikat koji, kako tvrde, potvrđuje da je kisik koji se daje njihovim pacijentima, ali i onima u drugim bolnicama u RS-u, u skladu sa svim potrebnim propisima.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a također je saopćeno da je u registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH firma TGT Tehnogas nosilac dozvole za stavljanje u promet medicinskog gasa, kisika.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su naveli da u njihovim službenim evidencijama nema podataka da je firma TGT Tehnogas uvezla medicinski kisik prošle godine, te da nije registrovana za promet medicinskog kisika u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.