- Imali smo 50.500 putnika u prošlom mjesecu. Nama je rekordna bila 2019. godina, a tada smo tokom novembra imali 35 hiljada putnika, što govori da je ovo zaista značajan napredak - kaže Dževad Halilčević, vršioc dužnosti direktora MAT-a.

Većem broju putnika na MAT-u doprinio je početak operacija Ryanaira, najveće evropske aviokompanije, pa Wizz Air više nije jedini avioprijevoznik za putnike iz Tuzle.

- U prvih deset dana decembra imali smo 17 hiljada putnika, a tokom cijele godine, zaključno s 10. decembrom, ukupno je prevezeno 446 hiljada putnika. Očekujemo da ćemo do kraja godine imati između 490 i 500 hiljada putnika. Naš plan je bio 400 hiljada i bit će značajno premašen - kaže Halilčević.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, izdvojila je dva miliona maraka za MAT, a taj novac će biti iskorišten za dva važna inrastrukturna projekta.

- Izabrali smo izvođača radova za treći gate, kao i za parking prostor i za autmatske naplatne rampe. Na taj način ćemo realizirati dva miliona KM od Vlade FBiH - kaže Halilčević.

Izgradnjom trećeg gatea, MAT bi mogao puno više ponuditi aviokompanijama, a onda bi cilj u poslovanju mogao biti postavljen na milion putnika godišnje.