open-navfaktor-logo
search
Participacija Vlada
Aerodrom Tuzla: Sutra prvi let za Salzburg, stiže pomoć od 1,2 miliona KM
Gubici Međunarodnog aerodroma Tuzla tokom pandemije koronavirusa iznose 2,7 miliona KM, potvrdio je za Faktor direktor ovog preduzeća Esed Mujačić.
01.07.2020. u 15:12
get url
text

- Moram istaći da su gubici nastali po dva osnova. Prvi se odnosi na neostvarene prihode dok aerodrom nije radio i iznosi 1,8 miliona KM. Drugi je aspekt fiksnih troškova, poput izdvajanja za plaće, komunalne usluge i slično. Radi se o iznosu od minimalno 900.000 KM. Nama je najvažniji prihod od putnika, a toga nije bilo tokom pandemije  – kaže Mujačić.  

Dodaje kako bi uskoro trebali dobiti finansijsku pomoć federalnih i kantonalnih institucija.

- S obzirom na to da smo preduzeće od federalnog značaja, očekujemo pomoć Vlade FBiH. Ona bi trebala iznositi 930.000 KM. Također, rebalansom budžeta Vlade Tuzlanskog kantona predviđena su sredstva za aerodrom od 330.000 KM. Novac još nije operativan, ali će uskoro biti – ističe Mujačić.

U ovom preduzeću nije bilo otpuštanja radnika.

- Radnici su maksimalno iskoristili godšnje odmore, s tim da je manji dio njih radio onoliko koliko je bilo potrebno za održavanje aerodroma. Tokom pandemije Uprava je činila sve kako bi popuštanje mjera dočekali spremni zadržavši sve linije koje smo imali i prije koronavirusa. To smo uspjeli, a od 2. jula imamo novu liniju, Tuzla – Salzburg koja će saobraćati dva puta sedmično. To je značajan korak naprijed za nas. S našeg aerodroma avioni lete na 16 destinacija širom Evrope. Jedini problem nam predstavlja činjenica da avioni ne lete s punim putničkim kapacitetima, ali vjerujem da će se to popraviti čim se otvore granice prema Evropskoj uniji – naglašava Mujačić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.