open-navfaktor-logo
search
Sumnja na nepravilnosti
Aerodrom Tuzla: Budžetska inspekcija "češlja" poslovanje i ugovore za gradnju terminala
Budžetska inspekcija ušla je na Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT), a predmet njihovg ineresovanja su ugovori za rekonstrukciju putničkog terminala, saznaje Faktor.
29.02.2020. u 08:28
get url
text

Budžetska inspekcija ušla je na Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT), a predmet njihovg ineresovanja su ugovori za rekonstrukciju putničkog terminala, saznaje Faktor.

Pod lupom respornog ministarstva je i neprovođenje pravosnažnih sudskih odluka, odnosno odbijanje Nadzornog odbora i Uprave MAT-a da na posao vrate Eseda Mujačića, direktora koji je, prema sudskoj presudi, nezakonito smijenjen u julu 2014. godine.

- Budžetska inspekcija je najmjerodavnija da sve ispita i oni već na tome rade. Bilo je nekih kašnjenja kada su u pitanju radovi mi vjerujemo da postoji osnova za plaćanje penala, ali sve će do raja razjasniti inspekcija - kaže Esed Mujačić, koji je od decembra prošle godine ponovo direktor MATA-a, nakon što je izabrana na redovnom konkursu.

Inače, glavni izvođač građevinskih radova na terminalu bila je firma "Džena d.o.o." iz Gradačca, a građevinske radove izvodila je i kompanija "Tom Cat" iz Tuzle. Pored njih, bilo je još firmi koje su bile zadužene za određene profile radova.

- Pravosnažna presuda po kojoj sam trebao biti vraćen na poziciju direktora donesena je još krajem 2018. godine. Neizvršavanje presude je krivično djelo i tu je najveće odgovornost na Nadzornom odboru MATA-a, a jednim dijelom na Upravi, odnosno bivšem ditrektoru (Rifet Karasalihović op.a.). Imali su presudu više od godinu dana, ali nisu ništa poduzeli - kaže Mujačić.

Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK po nalogu Vlade TK sastavilo je informaciju, koju je Vlada usvojila, u kojoj se analizira nepostupanje po sudskoj odluci, ali i preispita poslovanje Nadzornog odbora i Uprave MAT-a.

- Shodno prihvaćenoj informaciji Ministarstvo finansija TK zaduženo je da naloži Budžetskoj inspekciji da izvrši kontrolu provođenja plana rada MAT-a za 2018. i 2019. godinu godinu, sa posebnim naglaskom na provođenje svih pravosnažnih sudskih presuda, zakonitost izbora izvođača radova na projektu dogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala, potpisanih ugovara sa izvođačima sa posebnim akcentom na planirane rokove, kašnjenja u realizaciji u odnosu na planirane rokove te poduzete mjere u skladu sa potpisanim ugovorima - navode u Vladi TK.

Hoće li pretresanje poslovanja aerodroma završiti s poslom za Tužilaštvo TK, bit će poznatio kad Budžetska inspekcija obavi svoj dio posla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.