VEZANI TEKST - Croatia Airlines će uz milion KM subvencije ponovo povezati Zagreb i Mostar

Novac će ići hrvatskoj nacionalnoj aviokompaniji Croatia Airlines koja bi od maja trebala obnoviti letove između Zagreba i Mostara nakon što se kao jedina aviokompanija prijavila na javni poziv mostarskih vlasti za uvođenje letova iz glavnog grada Hrvatske uz subvencije.

Vijećnik Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću Mostara Adil Šuta za Faktor je objasnio zašto je SDA glasala za ovu odluku.

- Treba se uzeti širi kontekst priče u vezi s aerodromom. Usvojenim gradskim budžetom predviđen je novac za subvencioniranje normalnog funkcionisanja mostarskog aerodroma. Glasali smo da se pomogne aerodrom, jer on se ne može ugasiti, postoje obaveze prema domaćim i stranim institucijama koje regulišu ovu vrstu prijevoza. 

Namjera nam je bila da se podstaknu avioprijevoznici, između ostalih i Croatia Airlines, kako bi se pokrenule međunarodne linije. To je uobičajena praksa kada je u pitanju ova vrsta prijevoza.

Mostarski aerordrom nije kao, recimo, ovaj sarajevski, ima limitirane kapacitete, prije svega sa dužinom staze. Zbog svega toga u pomoć aerodromu uključio se i Grad Mostar - kaže Šuta. 

VEZANI TEKST - Eurowings je otkazao letove u ljetnoj sezoni između Mostara i Dusseldorfa

Podsjetimo, Aerodrom Mostar već godinama radi u gubitku, iako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u periodu 2015. - 2022. godina u njega uložila 16.312.162,62 KM. Međutim, to nije dalo rezultata. 

Tokom 2021. godine najavljivani su čarter letovi iz Italije, Poljske, Irske..., kao i to da bi Aerodrom Mostar mogao postati baza za gašenje požara. Malo od toga je realizovano, pa je tako u novembru prošle godine objavljeno kako je Aerodrom Mostar primio samo pet putnika.