open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Adžem: U pojedinim firmama se ne može do privatizacijske dokumentacije
Nemamo kantonalna tužilaštva koja mogu provesti kompletan postupak, rekao je Dževad Adžem  
29.10.2019. u 16:55
get url
text

Zastupnički dom FBiH primio je k znaju Informaciju o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji BiH za period od 2016. do 2018. godine. Tom prilikom zastupnik Dževad Adžem iz DF-a je rekao da treba pokrenuti izmjene Zakona o privatizaciji, pomoći time Agenciji za privatizaciju FBiH u radu.

- Neformlno mišljenje u javnosti je da je privatizacija izvršena na kriminalan način. Naime, sve privatizacije su izvršene transparentno i legalno, ali pitanje je koliko su moralne. U izvještaju Evropske komisije o napretku BiH ka EU, u zamjerkama na sve procese, provejava da u BiH vlada korupcija, kriminal i sve drugo. Imamo Agenciju za privatizaciju FBiH koja dobro radi svoj posao. Kada odete na njihovu stranicu vidjet ćete šta su radili i koji su zaključci - govori Adžem i dodaje:

- Međutim, mi imamo problem koji treba riješiti unutar Parlamenta FBiH. Mi iz Kluba DF-GS ostvarit ćemo kontakte i na temelju razgovora sa menadžmentom u palamentarnu proceduu "gurnuti" i određen izmjene. Dešava se da u određenim firmama ne možete doći do privatizacijske dokumentacije.Nemamo kantonalna tužilaštva koja mogu provesti kompletan postupak. Ovaj izvještaj o revizi je u suštini naša slika i tvrdim kada bi usvoji potrebnu zakonsku reulativu da bi se promijenila slika o Bosni i Hercegovini, da se ne bi gledala u svjetlu kriminala i korupcije - rekao je Adžem.

Kaže i da se stručni ljudi izbjegavaju prijaviti na konkurs za posao u Agenciji za privatizaciju FBiH.

- Nema zainteresiranih, jer ukoliko uđu u reviziju onda postaju na izvjestan način na listi za odstrel,kako oni kao upsolenici, tako i njihove porodicr. Neophodno je pokrenuti proceduru raskida privatizacionih ugovora i da se od onih koji nisu ispoštovali ugovore, oduzmemo preduzeća i vratimo ih u vlasništvo FBiH - rekao je Adćem.

Zastupnik Nijaz Helez (SDP) je podsjetio da je  Zakon o privatizaciji donesen 2011 godine i da implementacija ne ide kako treba, da  Agencijaza privatizaciju FBiH ima problema sa dokumentacijom, da nemaju revizora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.