open-navfaktor-logo
search
Upozorava
Adžem: "Trojka" radi štetne stvari po BiH, na sceni je kriminalizacija Bošnjaka, nije desetar važniji od generala...
Ratni komandant, bivši zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dževad Adžem upozorava da je politika "Trojke" opasna i da je u toku kriminalizacija bošnjačkih predstavnika. Naglašava kako je krajnja cijena težnje "Trojke" za okupacijom javnih preduzeća i svega ostalog, katastrofalna kako za stabilnost i sigurnost tako i za sve druge procese u zemlji.
17.03.2023. u 13:52
get url
text

- Kada je riječ o formiranju vlasti i ove većine, radi se u suštini o vrlo jednostavnoj stvari, a to je da su HDZ i SNSD vidjeli, odnosno, osjetili priliku da se završi proces destabilizacije Bosne i Hercegovine koji vuče korijene još iz agresija 1992-1995, godine. Našli su povoljne sagovornike u NiP-u, "Trojci", pogotovo NiP-u i što je veća težnja da se što prije formira vlast, sve ćemo imati manje države, a sve više udovoljavanje zahtjeva prema SNSD-u, prvenstveno prema HDZ-u... - naglašava Adžem.

Opsjednuti vlašću 

Osvrnuo se na Konakovićevu izjavu u kojoj je pozvao tužilaštvo i novinare da istraže kako je kćerka Nijaza Musića, zastupnika u BPK, dobila posao 30. januara u OSA-i u sektoru za sigurnosne provjere.

- Vidio sam izjavu oko Musića. Svjedok sam da su gospodin Elmedin Konaković, Aljoša Čampara i Denis Zvizdić danima bili u Goraždu na sastancima, vjerovatno postoje i videosnimci šta je sve nuđeno od NiP-a i ostalih kako bi Musić uradio to što je trebao, da uradi oko Doma naroda Parlamenta FBiH. Kada se dogodi suprotno, onda on senzacionalistički izjavi to što je izjavio.

Građanima svih nacionalnosti, koji su branili Bosnu i Hercegovinu od agresije koja je potvrđena na međunarodnim sudovima, nedopustivo je da nekolicina ljudi, toliko opsjednuta vlašću, potčini državne interese isključivo formiranju vlasti i tom mandatu. Tako da sam kao učesnik rata i ratni komandant razočaran kako su pojeftinjene sve žrtve, sva silovanja, svi belaji koji su bili u Bosni i Hercegovini. To je ono što me kao čovjeka frustrira - govori Adžem i dodaje:

- Podržavam apsolutno stav potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende i stav SDA. A ono što može HDZ uraditi, to su stalne blokade do ispunjavanja njihovih zahtjeva. Na kraju krajeva neka donese odluku i visoki predstavnik, neka uradi šta treba da uradi. Onda ćemo barem znati kuda sve ovo ide.

Naglašava da cjelokupna situacija u zemlji frustrira građane.

"Impotentna politička figura" 

- Ubijeđen sam kada bi postojao mehanizam prijevremnih izbora da takozvane "Trojke" ne bi bilo ni na političkoj mapi. Ugrožavanje interesa države neće niko oprostiti i mi vidimo kud to vodi. Ovdje se mora cijeli politički proces vratiti u interes Bosne i Hercegovine, a ne njenoj dezintegraciji - poručuje Adžem.

Osvrnuo se na Konakovićevu izjavu kako treba smijeniti rukovodstvo BH Telecoma i da to mogu učiniti uz pomoć ministara SBB-a, HDZ-a i Aljoše Čampare (NiP).

- Oni ne atakuju samo na BH Telecom. Ovo što radi gospodin Konaković i Nikšić. Recimo, Nikšić je potpuno politički impotentna figura koja ne može donijeti ništa dobro Bosni i Hercegovini. To odgovorno tvrdim jer sam upoznao čovjeka, bio sam i u SDP-u.

Svi ovi procesi, sva ova težnja za okupacijom javnih preduzeća i svega ostalog, krajnja cijena je katastrofalna kako za stabilnost i sigurnost i sve druge procese. Ovdje je nemoguće šta se događa. I još jedna vrlo važna stvar. Ovdje je prisutna kriminalizacija svih Bošnjaka, bilo SDA ili neki drugi. Znači ovdje je na sceni apsolutna kriminalizacija kompletno bošnjačkih predstavnika od završetka agresije do danas - naglašava Adžem i dodaje:

- Pa mi imamo situaciju da se više glorifikuje takozvani desetar iz odbrane 1992-1995. Igor Stojanović nego Refik Lendo koji je bio general. Znači, nemam ja ništa protiv respekta prema svim ljudima, na kraju krajeva, bila je obaveza svih nas da branimo državu. Ali u ovom trenutku sva priča ide da je važniji desetar nego general.

Ovdje se po mom mišljenju radi o potpunoj kriminalizaciji bošnjačkih predstavnika na svim nivoima kako bi se vremenom i ta agresija pretvorila u građanski rat. Jedna izjava Kojovića je vrlo simptomatična gdje kaže kako treba naći najmanji zajednički sadržilac u zločinu. Pa šta to znači, da izjednačavamo agresora i žrtvu i sve ostalo.

Politika koju vodi "Trojka" je vrlo opasna i smatram da NES i SBiH moraju odgovoriti prema državi, a ne prema pozicijama koje im se nude. I očekujem da oni promijene svoj stav i budu na strani Bosne i Hercegovine.

"Nećete se imati kome žaliti u Ustavnom sudu BiH"

Dotakao se i biranja kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH. Naime, HDZ tipuje na Marina Vukoju, a što "Trojka" podržava. Imena kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH prosljeđuje Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH u Parlament FBiH. Postoji lista najuspješnijih kandidata. Članovi komisije SDA i DF se zalažu da se u Parlament FBiH uputi lista najuspješnih, a ne samo jedan kandidat Vukoja, na čemu insistira HDZ.

- Velika je frustracija ljudi koji shvataju političku situaciju, ozbiljnost imenovanja sudija Ustavnog suda. To znači da mi kroz želju za vlašću gubimo najvažnije poluge. Jer vi nakon imenovanja ovog sudije Marina Vukoja u narednom periodu, i to šta će uraditi Dodik, vi se nećete imati kome žaliti ni u Ustavnom sudu BiH jer će odluke biti protiv interesa Bosne i Hercegovine - upozorava Adžem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.