open-navfaktor-logo
search
Ima li sjednica
Adžem: Parlament FBiH je na korak do rješenja bez obzira na opstrukcije
Na sjednici Zastupničkog doma FBiH koja je načelno dogovorena za 29. oktobra, trebalo bi da se donesu zakoni o doprinosima i porezu na dohodak
16.10.2019. u 14:57
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH

Neformiranje nove Vlade FBiH ni godinu od izbora, reflektira se i na rad Parlamenta FBiH jer još nije tačno definirana parlamentarna većina. Zbog svega, događa se da se sjednice završe jer ni dnevni red nije usvojen ili da se planirana sjednica i ne održi. Dževad Adžem (DF), zastupnik u Zastupničkom domu FBiH, kaže da je uprkos svemu optimističan i nada se da će već 29. oktobra biti održana 6. sjednica Zastupničkog doma, koja nije održana, 9. oktobra, a na čijem dnevnom redu bi se  našli zakon o doprinosima, kao i zakon o porezu na dohodak.

- Parlament FBiH je na korak do rješenja, usvajanja zakona o doprinosima, i porezu na dohodak, bez obzira na sve opstrukcije, ukoliko nađemo načina da se definiše najniža plaća, kada govorimo o FBiH. S tim bismo napravili jedan strašan, otvoren prostor u tom dijelu da bismo smanjili te poreze na plaću, povećali konkurentnost, omogućili donošenje zakona "One stope shop" u lakoći poslovanja, investicije. Ja sam optimista, sjednica je načelno dogovorena krajem ovog mjeseca, 29. oktobra - govori nam Adžem.

Razgovarali smo i sa Jasminom Duvnjakom, predsjednikom Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH. Podsjećamo, sjednica Doma naroda je završena 4. oktobra nakon što je "oboren" dnevni red, a prije toga sjednica nije bilo više od dva mjeseca.

- Nakon sjednice koja je bila 4. oktobra, ja sam imao određene konsultacije sa članovima kolegija i sa predsjedavajućim Tomislavom Martinovićem. S obzirom na to da dnevni red nije usvojen, ne možemo govoriti o nastavku te sjednice, već o novoj sjednici koja bi vjerovatno imala istovjetan dnevni red. Treba razmišljati i o još jednoj sjednici na kojoj bi bio set zakona iz oblasti fiskalne politike. Smatram da bi obje sjednice trebalo da se održe za nekih 15 dana. U svakom slučaju kada govorimo o setu zakona, među kojima bi bili zakon o doprinosima, o porezu na dohodak, prethodno treba dobro usaglasiti političke stavove, kako bi se ti zakoni mogli i izglasati - rekao je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.