open-navfaktor-logo
search
O formiranju vlasti
Adžem: "Osmorka" je u želji za vlašću spremna većinski, bošnjački narod, staviti u vazalski odnos
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dževad Adžem (DF) komentirajući situaciju nakon izbora u našoj zemlji, naglašava da, po njegovom mišljenju, "Osmorka" u želji za vlasti je spremna većinski, bošnjački narod, staviti u vazalski odnos.
22.11.2022. u 11:45
get url
text

Poručuje kako Bošnjaci moraju imati jaku bošnjačku stranku i da njihova marginalizacija mora prestati!

Građani BiH u drugom planu

- Izgleda da je osnovni zadatak nakon izbora ko će formirati vlast a ne kakva će ta vlast biti. I priča o, ja bih to nazvano, stereotipima, ulasku u NATO, Evropsku uniju, su potpuno deplasirane. Te priče mi vučemo iz perioda 2010. kada smo bili gotovo jednaki sa Hrvatskom. I Hrvatska je ušla 2013. a mi i nakon deset godina pričamo istu priča sa apsolutnim opstrukcijama koje će uslijediti u narednom periodu.

Ubijeđen sam da grupaciji HDZ- HNS nisu interes evropske intergracije zato što evropske intergracije podrazumijevaju građansku državu, odnosno, jednaka prava svim građanima - govori Adžem za Faktor.

Dodaje i kako je jasno naznačeno u nekoliko navrata da nije interes SNSD-a i svih stranaka u RS-u NATO put i da će se one držati Vučićeve linije, odnosno, linije koja tangira Rusiju.

- Zabrinjavajuće je to da su građani Federacije, odnosno, Bosne i Hercegovine, u potpuno drugom planu. I ubijeđen sam da u narednom periodu neće da se uradi ništa jer oni principi koje su budući koalicioni partneri izbacili, ne govore ništa o statusu radnika u realnom sektoru, smanjenju direktnih poreza, olakšicama.

Generalno smatram da su građani Federacije i RS-a prešli iz faze očekivanje boljeg statusa u navijačke skupine. Jer, ovdje je postalo bitno ko se kako oglašava i ko će formirati vlast. Ta vlast, da smo mi ikakva pravna država, u ovom trenutku ne vidim nikog normalnog ko bi rado ušao u vlast, jer problemi koji će biti pred svim nivoima vlasti su mnogo veći nego što to oni koji pretenduju na vlast, očekuju - kaže Adžem.

Upitali smo kako gleda na "Osmorku".

"Izgleda bolesno to potčinjavanje HDZ-u Elmedina Konakovića"

- Generalno ja za "Osmorku" mogu da kažem jednu stvar, bez obzira kako će me ko shvatiti, "Osmorka" u želji za vlašću je spremna većinski, bošnjački narod, staviti u takav vazalski odnos, koji se i u ovom trenutku, vidjeli smo iz one grupacije, dogovora HDZ-a i SNSD-a, ne pita ništa! Politički biološka većina u ovoj državi ne odlučuje ni o čemu! Štaviše trasiran joj je put prema potpunoj marginalizaciji.

Tako da izgleda bolesno to potčinjavanje HDZ-u Elmedina Konakovića (NiP), ćutanje Nermina Nikšića (SDP), nerazumijevanje Edina Forte (Naša stranka). Pa u suštini, vi se potčinjavate čovjeku koji je Bošnjake u periodu 1992-1995 držao u logorima i govorite najružnije stvari - poručio je Adžem i dodao:

- Ja ne opravdavam, iskreno rečeno, nikakve pljačke, kriminal, korupciju... Ali evo reći ću jednu rečenicu, smatram da Bošnjaci moraju imati jaku bošnjačku stranku. U suprotnom, ono što se sprema Bošnjacima je politički nestanak, a nakon toga ko zna, jer ćemo biti dovedeni u situaciju da se borimo za goli opstanak.

I ovo ću reći, smatram da je najveći napad na Stranku demokratske akcije krenuo onog trenutka kada je SDA proglasila Rezoluciju kojom je de facto i de jure, iskazala svoje opredjeljenje prema građanskoj državi.

To je bio alarm takozvanim lijevim partijama da svu svoju pažnju i fokus usmjere protiv SDA.

Marginalizacija Bošnjaka mora prestati jakom političkom partijom koja će voditi brigu o kulturno-historijskom nasljeđu, obrazovanju i statusu bošnjačke većine u Bosni i Hercegovini - zaključuje Adžem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.