open-navfaktor-logo
search
Platila slobodu
Advokatska komora RS: Niko nas nije obavijestio o postupku protiv advokatice Ćulum
Po izricanju presude banjalučka advokatica je podnijela molbu da zatvorsku kaznu zamijeni novčanom uz objašenjenje da ima "ozbiljne psihičke probleme" i da bi se njeno zdravstveno stanje pogoršalo boravkom u zatvoru. Umjesto zatvora, platila je novčanu kaznu i nastavila da se bavi advokaturom
20.05.2019. u 13:39
get url
text
Marica Ćulum
Marica Ćulum

Advokatska komora RS-a nikada nije donijela rješenje o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti advokatici iz Banje Luke Marici Ćulum, osuđenoj prije sedam godina pred Sudom BiH, jer ih pravosudni organi BiH nisu obavijestili da se protiv nje vodi postupak!

Navedeno je to u odgovoru Advokatske komore RS-a ministru pravde RS-a Antonu Kasipoviću koji je sredinom aprila ove godine zatražio od njih informaciju o postupanju i mjerama koje su preduzete prema Ćulum.

Ćulum je u martu 2012. godine na Sudu BiH osuđena kao pripadnik zločinačke organizacije, a zaključeno je da je zloupotrijebila ovlaštenja.

Po izricanju presude banjalučka advokatica je podnijela molbu da zatvorsku kaznu zamijeni novčanom uz objašenjenje da ima "ozbiljne psihičke probleme" i da bi se njeno zdravstveno stanje pogoršalo boravkom u zatvoru. Umjesto zatvora, platila je novčanu kaznu i nastavila da se bavi advokaturom.

- Ministarstvo pravde u Vladi RS-a se, sa ciljem pribavljanja potrebnih informacija, obratilo Advokatskoj komori RS-a zahtjevom za dostavljanje podataka u vezi statusa i angažovanja advokata Marice Ćulum i postupanja Advokatske komore RS-a – istakli su u Ministarstvu pravde RS.

Prošle sedmice iz Advokatske komore stigao im je i odgovor u kojem se, između ostalog, navodi da nisu primili nikakve akte od Tužilaštva i Suda BiH, te da odluke nisu mogli donostiti na osnovu "nezvaničnih informacija".

- Tužilaštvo BiH je zahtjevom od 5. novembra 2008. godine, obavijestilo Advokatsku komoru RS da provodi istragu protiv više lica, radi čega je potrebno da se zbog kompletiranja istrage, dostavi ovjerena kopija svečane izjave koju je prilikom upisa u imenik advokata dala i potpisala Marica Ćulum, advokat iz Banje Luke. Zahtjevom od 7. januara 2009. godine, Tužilaštvo BiH je dostavilo novi zahtjev Advokatskoj komori da je potrebno da im se dostavi ovjerena fotokopija rješenja Izvršnog odbora Advokatske komore o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti Marici Ćulum. Advokatska komora RS-a je odgovorila na zahtjev Tušilaštva BiH i navela da od Suda i Tužilaštva BiH nije obaviještena o određivanju pritvora protiv Ćulum što je bila obaveza "bez odlaganja" Suda BiH. S obzirom da Izvršni odbor Advokatske komore RS -a nije obaviješten o određivanju pritvora, nije ni bio u mogućnosti donositi odluke na osnovu nezvaničnih informacija te u tom smislu nije ni doneseno rješenje o privremenoj zabrani izvršenja djelatnosti. Nakon toga, Advokatska komora RS nije primila nikakve akte Tužilaštva BiH, odnosno Suda BiH, a u vezi krivičnog postupka koji je vođen protiv advokata Marice Ćulum u kom smislu nije imala osnova za postupanje – navedeno je u odgovoru ministru Kasipoviću.

U Ministarstvu pravde RS-a su istakli da je prema zakonu, advokatura nezavisna i samostalna služba.

- Ministarstvo pravde RS-a ne ostvaruje nikakva prava u pogledu odlučivanja o prijemu, odgovornosti i prestanku prava na bavljenje advokaturom – objasnili su u nadležnom ministarstvu.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.