open-navfaktor-logo
search
Slučaj na sudu
Advokatica bivše direktorice sarajevskih vrtića: Vlada KS pokušava opravdati politički motiviranu smjenu
Vlada Kantona Sarajevo smijenila je direktoricu Javne ustanove Djeca Sarajeva Suanitu Banda i na tu poziciju Sarajevo imenovala vršiteljicu dužnosti Almu Trnka, a već jutros je održan štrajk upozorenja radnika ove javne ustanove zbog nezadovoljstva uvjetima rada.
14.10.2021. u 12:53
get url
text
Vrtić Razigrani dani

Kako je na to upozoravala bivša direktorica Banda, a jučer i potvrdili članovi Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Sarajevo, i članovi Sindikalne podružnice JU Djeca Sarajeva, dugogodišnji problem sa neraspisivanjem konkursa i sa ugovorima na određeno vrijeme koji istječu u oktobru i narednog mjeseca, a riječ je o blizu 140 radnika, došao je do vrhunca, te je veoma izvjesno i održavanje generalnog štrajka.

Nakon što je smijenjena sa ove pozicije Banda zaštitu svojih prava traži na sudu, ali i demantira navode da nije postupala u skladu sa zakonom u vezi zapošljavanja u ovoj javnoj ustanovi.

- Ovih dana, svjedoci smo da se u medijima pojavljuju informacije, koje uglavnom daje Vlada KS, te pomoćnica ministrice za predškolski odgoj Nihade Čolić, u kojima navode da prethodna Uprava JU Djeca Sarajevo nije postupala zakonito u smislu zapošljavanja, te da će sada nova uprava i nova direktorica sagledati situaciju i potrebe ove ustanove i tražiti od Ministarstva saglasnost za raspisivanja konkursa, te da će se produžiti ugovor zaposlenicima kojima ugovor ističe. Nova uprava, v.d. članovi Upravnog odbora imenovani su još u maju 2021. godine na čelu sa Vesnom Vlašić Jusupović, a zatim i stalni Upravni odbor u augustu ove godine, ponovno na čelu sa istom osobom, dakle ne radi se o novoj upravi, nego samo o novoj v. d. direktorice – kaže u razgovoru za Faktor Adela Duraković, advokatica Suanite Banda.

Ističe kako je bivša direktorica Banda nekoliko puta tražila saglasnost od nadležnog Ministarstva za raspisivanje konkursa za prijem uposlenika, a za što postoji dokumentacija, a da na te zahtjeve od Ministarstva nikada nije imala povratnu informaciju, kao ni saglasnosti.

Zahtjevi koje je upućivala bivša direktorica Banda Minisatrstvu obrazovanja KS

- Još u julu uposlenicima kojima je isticao ugovor, produžen je za naredna tri mjeseca (sada ističe), upravo uz saglasnost istog Upravnog odbora na čelu sa Vesnom Vlašić Jusupović. Dakle, ako je direktorica radila kako neistinito navode nezakonito, onda i Upravni odbor radi nezakonito. Prema Zakonu ugovori se mogu produžavati najduže do tri mjeseca, a kako je i rađeno, jer Ministarstvo nije davalo tražene saglasnosti za raspisivanje konkursa. Navedene osobe daju netačne informacije, a sve u cilju da opravdaju jasnu politički motiviranu smjenu direktorice, jer im je očito nepodobna – zaključuje Duraković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.