open-navfaktor-logo
search
Preuzela odbranu
Advokatica Avdibegović o Behudinu Husiću: Sud u Bijeljini u najkraćem roku mora ponovno odlučivati o pritvoru
Behudin Husić koga je jučer u Špionici kod Srebrenika uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), prebačen je u pritvor Okružnog suda u Bijeljini, koji je za njim ranije raspisao međunarodnu potjernicu.
15.09.2021. u 13:45
get url
text

U pritvoru je na osnovu ranije odluke suda, koja je bila i preduvjet za raspisivanje potjernice.

Odbranu Behudina Husića preuzela je advokatica Mirna Avdibegović, koja je ranije zastupala Nedžada Hasića, optuženog u istom predmetu.

VEZANI TEKST - Sestra uhapšenog Behudina Husića: On ima traume, strahujem kako će prespavati u bijeljinskom pritvoru

- Sud mora u najkraćem roku da zasjeda i ponovno odlučuje o pritvoru - kaže advokatica Avdibegović.

Podsjećamo, Behudin Husić je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i kolonu smrti, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Nakon što su se predali pripadnicima IFOR-a, oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji.

Mučenjima je tada od Nedžada Hasića, Behudina Husića i Ahme Harbaša iznuđeno pismeno priznanje da su, navodno, na području Krušev Dola u okolini Srebrenice, ubili četvericu drvosječa iz Milića, nakon čega je protiv njih podignuta optužnica za ubistvo. Njih trojica su kasnije osuđena na ukupno 60 godina zatvora, a Vrhovni sud RS-a u junu 1999. godine ukinuo je presudu. U međuvremenu "srebrenička trojka" je u januaru 1999. godine razmijenjena po protokolu između FBiH i RS-a.

Na gotovo identičan način, kao i Husić jučer, Nedžad Hasić je uhapšen u Tinji kod Srebrenika 26. novembra prošle godine, a u pritvoru Općinskog suda u Bijeljini proveo je sedam mjeseci.

Pušten je tek nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku u kojoj je utvrđena povreda prava na slobodu i sigurnost. U odluci stoji da u rješenjima o pritvoru nema ni obrazložene osnovane sumnje da je počinio krivično djelo, bez obzira na podignutu optužnicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.