open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Advokati optuženih u predmetu Dženan Memić nisu imali pitanja za Muriza Memića
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođenoj Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, optuženim u predmetu "Dženan Memić".
16.12.2021. u 10:59
get url
text

Bilo je predviđeno da odbrane optuženih unakrsno ispitaju Muriza Memića, oca stradalog Dženana Memića. Međutim, advokati svih optuženih su na suđenju danas naveli da nemaju pitanja za Muriza Memića, nakon što ga je na prošlom ročištu ispitalo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

- Nakon detaljne analize iskaza svjedoka Memića, odlučili smo da mu nećemo postavljati pitanja jer se njegov iskaz ne odnosi na optužnicu i činjenične navode iz optužnog akta. Tako nešto je najavljeno za niz drugih svjedoka – rekao je Goran Dragović, jedan od advokata Zijada Mutapa i Alise Ramić.

{$galerijaFotografija}

Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca, kazao je da nemaju pitanja za Muriza Memića iz razloga relevantnosti i "drugih okolnosti kojim je ispunjen medijski prostor".

Kadrija Kolić, advokat Josipa Barića, također je rekao da nema pitanja, uz izjavu saučešća porodici Memić u ime porodice Barić.

VEZANI TEKST - Muriz Memić pred Sudom BiH: Zijo se kleo da nema ništa s ovim, meni je bilo samo da mi dijete ostane živo

Sam Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget istakli su da su ovo i očekivali.

- Na prošlom ročištu je bilo bombastičnih najava da će imati hiljadu pitanja za mene. Ali vidimo kakvi su advokati, koliko su slabo pročitali optužnicu. Licemjerno je bilo danas da me advokati, koji me nikad nisu pozdravili, sada pozdravljaju i izjavljuju saučešće. Nemaju se šta sa mnom pozdravljati – rekao je Memić.

Dodao je da svašta očekuje od odbrane, te je ocijenio da su pokušali da diskredituju Sud BiH, ali da su dokazi neoborivi.

- Ovaj postupak nije za igru. Pokušat će da ga obore, ali im neće poći za rukom – rekao je Memić.

Na pitanje da li očekuje da će Tužilaštvo BiH uskoro otvoriti istragu za ubistvo Dženana Memića, Muriz Memić je odgovorio da se na tome radi, prikupljaju se dokazi i ide se u dobrom smjeru.

Komentirajući to što odbrane optuženih nisu imale pitanja za Muriza Memića, Feraget je kazao da kad ispitate svjedoka koji je sto posto stabilan i može ugroziti branjenika, onda je racionalna odluka da nemate pitanja za njega. Stava je da bi s aspekta efikasnosti postupka bilo logično da su odbrane ovo i najavile.

VEZANI TEKST - Slučaj "Memić" - Tužilaštvo: Dokazat ćemo krivnju Mutapa i ostalih; odbrana: Ovaj proces je "najveća sramota bh. pravosuđa"

Feraget je istakao da je bilo pokušaja nekih od odbrana optuženih da opstruiraju postupak i isprovociraju Memića i da će o tome obavijestiti Tužilaštvo BiH.

- Najavljeno je da će Memiću biti sapoćeno da je slagao da mu je sin ubijen kako bi uništavao integritet pravosudnih institucija – dodao je Feraget.

Na suđenju je bio i Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića iz Banja Luke.

Davor Dragičević, Ifet Feraget, Muriz Memić

Davor Dragičević, Ifet Feraget i Muriz Memić (FOTO: Faktor)

Samo današnje ročište trajalo je 15-ak minuta, a naredno je zakazano za 23. decembar, za kada su iz Tužilaštva BiH najavili ispitivanje tri svjedoka, i to Arijane Memić, sestre stradalog Dženana Memića, te Nedžada Hrvata, pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, i policajca Velibora Ristivojevića.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optuženim u ovom predmetu stavlja na teret da su kao članovi organizirane grupe, koju je navodno, zajedno sa nepoznatom osobom, formirao Zijad Mutap, a ostali postali njeni članovi, prikrivali dokaze o počiniocu i načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio povrede u Velikoj Aleji na Ilidži, usljed kojih je preminuo sedam dana kasnije u KCUS-u.

Suđenje Memić, Sud BiH, 16.12.2021
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.