Skupština je održana 11. juna u Sarajevu, ali kako nam je rečeno u Advokatskoj komori FBiH, krivična prijava protiv Jozića nije podnesena.

VEZANI TEKST - Advokati najavljuju krivičnu prijavu protiv federalnog ministra pravde Mate Jozića

- Pravni tim radi da vidi da li ima osnova za pokretanje krivične prijave - rečeno nam je u Advokatskoj komori FBiH.

Delegati su tražili pokretanje krivične prijave zbog zastoja u vezi sa Zakonom o advokaturi i izmjenama Zakona o notarima, te neprovođenja odluka Ustavnog suda, uključujući i posljednju iz 2018. godine.

Poručili su resornom ministru i ministarstvu kako je krajnje vrijeme da se uozbilje.

Ovo nije prvi put da advokati traže pokretanje krivične prijave protiv federalnog ministra pravde. Isti zahjevi su bili u julu 2020. godine.

Tada je Regionalna advokatska komora Sarajevo najavila da će stupiti u štrajk i podnijeti krivičnu prijavu protiv federalnog ministra pravde Mate Jozića zbog najavljene izmjene Zakona o advokaturi prema kojoj bi Ministarstvo određivalo visinu njihove tarife. Taj prijedlog zakona je nakon ovih najava povučen iz parlamentarne procedure.

Prema tim izmjenama Zakona o advokaturi FBiH, advokatske tarife bi donosilo Federalno ministarstvo pravde uz konsultacije sa Advokatskom komorom, a i visine naknada za odbrane po službenoj dužnosti bi utvrđivalo ministarstvo.