open-navfaktor-logo
search
Komora u FBiH
Advokati najavljivali, jesu li podnijeli krivičnu prijavu protiv ministra Mate Jozića?
Nezadovoljni radom izvršne vlasti, tačnije, Federalnog ministarstva pravde, ministra Mate Jozića, jedan broj delegata Skupštine Advokatske komore Federacije BiH tražio je da se na dnevni red tog tijela uvrsti podnošenje krivične prijave protiv federalnog ministra pravde.
19.06.2022. u 19:57
get url
text

Skupština je održana 11. juna u Sarajevu, ali kako nam je rečeno u Advokatskoj komori FBiH, krivična prijava protiv Jozića nije podnesena.

VEZANI TEKST - Advokati najavljuju krivičnu prijavu protiv federalnog ministra pravde Mate Jozića

- Pravni tim radi da vidi da li ima osnova za pokretanje krivične prijave - rečeno nam je u Advokatskoj komori FBiH.

Delegati su tražili pokretanje krivične prijave zbog zastoja u vezi sa Zakonom o advokaturi i izmjenama Zakona o notarima, te neprovođenja odluka Ustavnog suda, uključujući i posljednju iz 2018. godine.

Poručili su resornom ministru i ministarstvu kako je krajnje vrijeme da se uozbilje.

Ovo nije prvi put da advokati traže pokretanje krivične prijave protiv federalnog ministra pravde. Isti zahjevi su bili u julu 2020. godine.

Tada je Regionalna advokatska komora Sarajevo najavila da će stupiti u štrajk i podnijeti krivičnu prijavu protiv federalnog ministra pravde Mate Jozića zbog najavljene izmjene Zakona o advokaturi prema kojoj bi Ministarstvo određivalo visinu njihove tarife. Taj prijedlog zakona je nakon ovih najava povučen iz parlamentarne procedure.

Prema tim izmjenama Zakona o advokaturi FBiH, advokatske tarife bi donosilo Federalno ministarstvo pravde uz konsultacije sa Advokatskom komorom, a i visine naknada za odbrane po službenoj dužnosti bi utvrđivalo ministarstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.