open-navfaktor-logo
search
Karkinov pripravnik
Advokat Remić o radu s Karkinom: "Hajde mali neka na sudu pomisle da si i ti pametan"
Posljednji pripravnik Fahrije Karkina, Saša Remić, govorio je na komemoraciji i u svojstvu člana porodice jer mu je Karkin bio dajdža
03.11.2018. u 13:08
get url
text

Na današnjoj komemoraciji u Sarajevu posvećenoj preminulom advokatu govorio i njegov posljednji pripravnik Saša Remić koji je kazao kako je Karkin volio pravo. Ispričao je i jednu od anegdota. Objasnio je da govori i kao član porodice jer mu je Fahrija dajdža.

- Imao sam čast da radim s Fahrijom Karkinom u kancelariji kao pripravnik i kao advokat i njega i njegovog sina Rusmira smatram svojim mentorima. Ali nešto što niste znali, kao ni sve kolege, on je bio moj dajdža. Tako da ovdje govorim i kao član porodice a i kao neko ko je učio posao od njega. Govoriti o Fahriji i njegovim uspjesima u advokaturi je, što se mene tiče, suvišno jer njegova djela govore za sebe. Tako da o tome neću govoriti jer nam je svima poznato kakav je bio advokat, šta je sve postigao i uradio za advokaturu - rekao je na početku svog obraćanja Remić.

Kaže kako mu je jedna stvar zapala za oko od početka rada s Karkinom.

- On je volio pravo, i to je jako bitno napomenuti. On je volio pravo do te mjere da je meni znao govoriti, kad kažem da mi je dosadno: "Pa idi uzmi čitaj zakon". A ja mu kažem: "Pa dobro, pročitao sam ga stotinu puta", a on bi na to: "Pa pročitaj ga još jednom". Pravo mu je bio hobi, iako je to bila njegova profesija. On je, kada mu je bilo dosadno, opet znao čitati pravo, listati spise i presude - govori Remić.

Ispričao je i jednu anegdotu.

- Ja sam jednom došao u kancelariju i ostavio na stolu jednu krivičnu presudu na koju trebam pisati žalbu. I nakon neka dva-tri dana ulazim u kancelariju, a Fahrija mi prilazi i kaže: "Evo ti sine koncept. Napisao sam ti ja žalbu, vidio sam ti presudu na stolu". I na moje pitanje zbog čega je to uradio, zašto troši vrijeme na moje predmete, nije mi odgovorio da mu je bilo dosadno, da mu je to bio ćeif, nego je u svom stilu: "Pa hajde mali neka na sudu pomisle da si i ti pametan". To sam htio da kažem - ispričao je Remić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.