Salman Safdar, advokat bivšeg pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, osuđenog na smrtnu kaznu zbog veleizdaje, smatra kako je odluka donesena ishitreno.

Safdar je konferenciju za medije održao u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje je bivši predsjednik bio na liječenju.

Za odluku suda Safdar je kazao kako je "gora od one o vješanju bivšeg premijera Zulfikara Alija Bhutta".

Dodao je kako je tokom suđenja došlo do niza grešaka i da se sud nije jednako ponašao prema svim stranama.

- Musharraf nije dobio dovoljno prilike da se brani. Bivšem predsjedniku, kojem je 77 godina, suđeno je zbog veleizdaje, a nije ni saslušan - rekao je Safdar.

Dodao je kako sud nije usvojio prijedloge za pozivanje određenih svjedoka.

- Musharrafu nije pravedno suđeno i odluka o smrtnoj kazni je donesena u žurbi. Bili smo šokirani kad smo čuli. Musharraf će s pravnicima i savjetnicima detaljno razgovarati o ovoj odluci - naglasio je Safdar.

Presuda je donesena glasovima dvojice sudija, a u kratkom obrazloženju se navodi kako je na bazi analize žalbi, zapisa, argumenata i činjenica utvrđeno da je Musharraf kriv za veleizdaju u skladu sa člankom 6. pakistanskog Ustava.

Musharaf je za veleizdaju optužen 2014. godine zbog uvođenja vanrednog stanja i suspendiranja Ustava iz 2007. godine.

Musharraf je bivši general pakistanske vojske s četiri zvjezdice, a na funkciji predsjednika Pakistana bio je od 2001. do 2008. godine.

Od 2016. se nalazi u Dubaiju u koji je doputovao radi liječenja.