Utorak, 05.03.2024.
h

Advokat mladog bh. džudiste: Mnogi svjetski sportisti pobjedu proslavljaju "gladijatorskim pozdravom"

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je počelo suđenje u slučaju maloljetnog bh. džudiste Mustafe Hebiba (14) i njegovog oca i trenera Karima Hebiba, te Judo saveza BiH.

Disciplinska komisija Judo saveza BiH izrekla je Mustafi Hebibu jednogodišnju uvjetnu kaznu, a Karimu Hebibu kaznu od tri godine zabrane bavljenja sportom. Navedene kazne su izrečene zbog načina proslave kojom je Mustafa Hebib obilježio svoju pobjedu, a koje su imale specifičnu gestikulaciju svojstvenu takmičarima u borilačkim sportovima i elemente vjerskog obilježavanja proslave.

Sud je krajem novembra suspendovao odluku Judo saveza BiH, a ta odluka Suda je na snazi sve dok Sud ne donese konačno rješenje u vezi sa ovim predmetom.

Tokom današnjeg suđenja, između ostalog, pušten je snimak sa takmičenja državnog prvenstva u judou za kadete, koje je održano 8. i 9. aprila ove godine.

Prema riječima advokata Alena Nakića, koji u ovom slučaju zastupa oca i sina, na snimku je vidljivo da se Mustafa "ni u kojem slučaju nije okretao prema zvaničnicima iz RS-a.

VEZANI TESKT Sud odlučuje o sudbini mladog judo prvaka: Hebibov potez je prijetnja ili znak dominacije?

- Pored toga, na videozapisu se vidi da ovaj mladi borac nikome ništa nije rekao, a kamo li, kako oni kažu, uzvikivao "vjerski poklič” tekbir. Na tom snimku se moglo vidjeti kako se Mustafa, nakon završetka borbe i nakon što je pobjedu malo proslavio, pozdravlja sa takmičarem iz Trebinja, te se oni rukuju i klanjaju jedan drugom u skladu sa pravilima judo vještine - kazao je advokat Nakić, te naglasio da se na snimku ne vidi ni da sudija niti bilo ko od delegata reagira.

Prema Nakićevim riječima, u sudnici je pušten i snimak na kojem se vidi kako mnogi svjetski sportisti pobjedu proslavljaju takozvanim "slash throatom" ili povlačenjem ruke preko vrata, što je poznato i kao "gladijatorski pozdrav". 

- Tokom današnjeg suđenja uspjeli smo saslušati i prvog predlagatelja Karima Hebiba. Bitno je napomenuti da je Sud do kraja ispoštovao Konvenciju o pravima djeteta, te isključio javnost radi zaštite interesa maloljetnika - kazao je Nakić. 

Inače, Mustafa Hebib je najmlađi takmičar u historiji bh. judoa koji je sa 13 godina osvojio dva naslova. Državni je prvak u kategoriji mlađi kadeti (U-15), te državni viceprvak u kategoriji kadeti (U-18).

Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar 2017. godine.  

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh