open-navfaktor-logo
search
Iznuda i nasilničko ponašanje
Advokat iz Dervente napadnut u kancelariji, uhapšen osumnjičeni
Advokat Dejan Bijelić napadnut je 5. marta u svojoj kancelariji u Derventi, a Advokatska komora RS saopćila je danas da su veoma zabrinuti zbog ovog "grubog napada".
09.03.2021. u 13:54
get url
text

Iz PU Doboj su potvrdili da su uhapsili I. L. iz Banje Luke, zbog sumnje da je počinio krivično djelo iznuda i nasilničko ponašanje.

- Osumnjičen je da je navedenog dana došao do jedne advokatske kancelarije u Derventi kojom prilikom je advokatu uputio verbalne prijetnje, a potom mu tražio određeni iznos novca. Zbog osjećaja straha i ugroženosti za svoj život advokat je pristao, te putem do bankomata, prolazeći pored Policijske stanice Derventa, imao je namjeru da uđe u Policijsku stanicu i da zatraži pomoć, na šta mu je I. L. zadao više udaraca rukama i nogama - saopćeno je iz PU Doboj.

Naveli su da su ga u daljem napadu spriječili policajci, a naknadno je izvršen pretres stana i drugih prostorija u Derventi koje koristi osumnjičeni.

- On je uz izvještaj o izvršenim krivičnim djelima predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Doboj i određen mu je pritvor - istakli su u policiji.

U Advokatskoj komori RS su istakli da "osuđuju napade i svaki vid fizičkog ili bilo kakvog drugog nasilja protiv advokata ili bilo kojeg drugog građanina RS čime se ugrožavaju njihova prava, dobra i pravo advokata na profesionalan, nezavisan i nepristrasan rad".

Pozvali su policiju i tužilaštvo da hitno preduzmu sve mjere u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja, te ocijenili da se napad na advojate može smatrati napadom na pravosuđe RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.