Advokat Berisha: Keljmendi do ljeta slobodan; Tužilac Hughes: Kriv je za ubistvo

objavljeno: 05.02.2018. u 14:09

Besnik Berisha, advokat Nasera Keljmendija koji je prošle sedmice u Prištini prvostepenom presudom osuđen na šest godina zatvora, izjavio je za kosovske medije kako očekuje da će nakon žalbe Apelacionom sudu Keljmendi biti oslobođen.

U intervjuu za emisiju "Pravda na Kosovu" Berisha je kazao da je presuda Keljmendiju od šest godina zatvora zbog trgovine narkoticima donesena kao kompromis kako bi se pokrio neuspjeh Tužilaštva u ovom predmetu.

- Uvjeren sam da ono za što je proglašen krivim gospodin Keljmendi ne stoji i lakše ćemo to srušiti nego bilo šta drugo – kazao je Berisha.

Kejmendijev advokat dodao je i kako njegov branjenik zaslužuje izvinjenje svih onih koji su ga, kako je rekao, "neprestano omalovažavali i bez ikakvih dokaza".

- Činjenica da je Keljmendi je na crnoj listi Amerike upravo zbog neuspješnih tužilaca koji nisu samo ovdje, već i u Bosni i drugim zemljama. Činjenica je da je on na toj listi zbog korumpiranih svjedoka, dokazanih kriminalaca koji su, uime povratka slobode i nagodbi iz prošlosti, iskoristili Kelmendija da bi zaštitili sebe. Ali to će vremenom biti opovrgnuto – rekao je Berisha.

Prema njegovim riječima, prvostepeni sud u Prištini "nije imao hrabrosti" donijeti oslobađajuću presudu za Nasera Keljmendija. Međutim, Berisha je uvjeren da će Žalbeno vijeće suda u Prištini donijeti drugačiju odluku.

- Gospodin Keljmendi će prije sljedećeg ljeta biti slobodan građanin sa čistom i međunarodno priznatom prošlošću - zaključio je Berisha.

S druge strane, tužilac Andrew Hughes, koji je podigao optužnicu protiv Keljmendija, smatra da je kazna koju je izrekao Osnovni sud u Prištini preblaga. Keljmendi je, kaže Hughes, trebao biti osuđen za organizirani kriminal i ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine.

- Važno je znati da je prije i tokom suđenja mnogima od naših svjedoka prijećeno smrću. Imali smo i dokaze da su neki od njih podmićeni ili da im je nuđeno mito. Da biste prodrli u dobro organiziranu kriminalnu mrežu, često je jedini način da nekako pridobijete članove te organizacije da istupe. A profil tih ljudi je uglavnom siromašno obrazovanje, nezaposlenost, kriminalna prošlost i podložnost mitu ili prijetnjama – kaže Hughes.

Navode tužioca Hughesa indirektno je potvrdila i sutkinja Anna Adamska Gallant, koja je tokom izricanja presude Keljmendiju kazala da su svjedoci u ovom predmetu često mijenjali iskaze, te da se jedino moglo potvrditi da su zaštićeni svjedoci K1 i K2 dali iste iskaze u vezi sa transportom 25 kilograma heroina do Austrije.

- Ovdje smo saslušali širok spektar svjedoka i oni su svjedočili iz različitih motiva. Rekla bih da je manji broj tih svjedoka svjedočio u interesu pravde ili istine. Većina njih imala je drugačije motive. Često je to bio motiv osvete zbog smrti člana porodice, izgubljenog posla... Neki od svjedoka dobili su beneficije ili su im obećane određene prednosti - rekla je sutkinja Anna Adamska Gallant.

Tužilac Andrew Hughes podsjeća i da se Fahrudinu Radončiću u BiH trenutno sudi zbog optužbi da je zastrašivao i prijetio jednom od svjedoka u slučaju Keljmendi.

- U našoj optužnici smo naveli da je Radončić naredio ubistvo Ramiza Delalića te da je Naser Keljmendi, kao lojalan vojnik i visokorangirani član te kriminalne grupe, pronašao ubice koji su izvršili brutalno ubistvo žrtve. Da li ta organizirana kriminalna grupa još postoji, to ne znam. Ali to je svakako moguće – rekao je Hughes u intervjuu za emisiju "Pravda na Kosovu".

Podsjećamo, Osnovni sud u Prištini osudio je Nasera Keljmendija na šest godina zatvora za neovlašteno posjedovanje narkotika u cilju distribucije. Keljmendi je oslobođen po svim ostalim tačkama optužnice, uključujući i tačku za organizovani kriminal koja se povezuje sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu.

Žalbe na ovu presudu uložili su i tužioci i odbrana.