open-navfaktor-logo
search
Spektakularno
Adrien Loron pobjednik biciklističkog spusta koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda
Francuski biciklista Adrien Loron pobjednik je četvrtog izdanja utrke Red Bull Monserrate Cerro Abajo, održanog prošle sedmice u Bogoti (Kolumbija).
18.02.2021. u 12:01
get url
text

Red Bull Monserrate Cerro Abajo je biciklistička utrka kojoj nema premca, najduži i jedan od najtežih biciklističkih spustova u urbanoj sredini na planeti. Beskrajni nizovi stepenica na brdu iznad kolumbijske prijestonice su savršen teren za ovaj jedinstveni izazov.

Spust vodi niz vijugavu stazu dugu preko 2.400 metara, kroz uske i strme uličice, preko oštrih zavoja i skakaonica. Na stazi se nalazi više od 1.000 stepenika i 27 prepreka. Učesnici polaze sa vrha brda smještenog 3.152 metra iznad površine mora.

Utrka je 2019. godine ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduži biciklistički spust u urbanom okruženju na svijetu.

Takmičenje je ove godine okupilo 21 vrhunskog vozača iz osam zemalja, a pobjeda je pripala francuskom biciklisti Adrienu Loronu, koji je sa vremenom 4:31,485 ujedno postavio novi rekord utrke. Drugoplasirani je bio Kolumbijac Jhony Betancurth sa svega 0,8 sekundi zaostatka za pobjednikom, dok je treći bio još jedan domaći takmičar, Rafael Gutierrez.

- Ova staza vas stvarno "protrese" i cijelo vrijeme vas baca na sve strane. Morate držati pravac, što je jako teško. Nivo takmičenja je sjajan, mnogo je mladih ljudi, svi su odlični, imaju dobru tehniku i uvijek žele napredovati. Danas je bio sjajan dan za mene. Treći put učestvujem u ovoj utrci, i za ovaj izazov sam se pripremio i fizički i mentalno - izjavio je Loron nakon pobjede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.