open-navfaktor-logo
search
Određen pritvor
Ado Balijagić uhapšen zbog pokušaja ubistva
Sin odbjeglog advokata Faruka Balijagića, uhapšen je nakon što je automobilom "BMW" pokušao ubiti jednu osobu iz Banovića  
12.09.2018. u 09:30
get url
text
Ado Balijagić

Ado Balijagić (33), sin odbjeglog advokata Faruka Balijagića, uhapšen je i smješten u pritvor zbog sumnje da je 9. septembra nakon svađe pokušao ubiti Mirnesa M. iz Banovića i to tako što ga je svojim automobilom "BMW" udario i nanio mu više povreda. 

Kako saznajemo, do svađe je došlo u kafiću "Madeira" u hotelu Tuzla, nakon čega je Balijagić izašao napolje i sačekao ga u svom u vozilu u blizini Filozofskog fakulteta i Gradske uprave u Tuzli. Kada je Mirnes M. sa prijateljem izašao iz kafića, Balijagić je automobilom nasrnuo na njega, udario ga prednjim dijelom vozila u lijevu nogu i odbacio ga na beton.

Tako mu je nanio povrede na nogama, a od udarca i pada na beton muškarac je zadobio i povrede glave, lica, vrata, grudnog koša i ruku. Nakon toga se Balijagić još i vratio i prijetio mu da će ga ubiti.

- Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. U toku su istražne radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja - kazao nam je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović. 

Ado Balijagić početkom prošle godine osuđen je u Kantonalnom sudu u Sarajevu na tri godine zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo, razbojništva i ugrožavanja sigurnosti.

Međutim, Vrhovni sud FBiH je poništio presudu pa se Balijagić koji je za vrijeme suđenja bio u pritvoru, obreo na slobodi.

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo je 8. decembra 2015. godine optužnicu protiv Ade Balijagića i njegovog oca Faruka zbog sumnje da su kao saizvršioci počinili krivična djela podstrekavanje na krivično djelo ubistva i teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine. Ado Balijagić se teretio i za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Njegov otac advokat Faruk Balijagić je tokom 2016. godine pobjegao u Hrvatsku, čije državljanstvo posjeduje, te je još nedostupan bh. pravosuđu.

Prema optužnici, Ado Balijagić je skupa sa ocem tokom juna 2015. pa do 3. septembra 2015. podstrekavao Eldana Žigovića da ubije Adnana Maglića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.