open-navfaktor-logo
search
Nepravomoćna presuda
Ado Balijagić oslobođen krivnje za podstrekavanje na ubistvo i druga krivična djela
Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku kojom je Ado Balijagić, sin odbjeglog advokata Faruka Balijagića, koji je zajedno sa njim bio optužen za krivična djela podstrekavanje na ubistvo, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i ugrožavanje sigurnosti oslobođen po svim tačkama optužnice.
08.07.2021. u 10:56
get url
text

Ovu informaciju potvrdila je Faktoru njegova advokatica Belma Balijagić - Džuho.

Optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo teretila je Balijagića da je, skupa s ocem, tokom juna 2015. godine do septembra iste godine podstrekavao Eldana Žigovića da ubije Adnana Maglića.

Prije početka suđenja, Faruk Balijagić pobjegao je u Hrvatsku, čije državljanstvo također posjeduje, te je u odnosu na njega predmet razdvojen, dok se pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavao sudija Husein Delalić sudilo samo mlađem Balijagiću.

Prvostepenom presudom od 2016. godine bio je proglašen krivim i osuđen na tri godine zatvora.

Potom je Vrhovni sud Federacije BiH prihvatio žalbu njegove odbrane, te predmet ponovo vratio Kantonalnom sudu i naložio novi glavni pretres pred novim vijećem, koje je, nakon ponovljenog postupka, izreklo oslobađajuću presudu.

Kako je za Faktor pojasnila advokatica Balijagić - Džuho, Vrhovni sud je određene dokaze koji su korišteni u prvom sudskom procesu oglasio nezakonitim i oni nisu mogli biti korišteni u ponovljenom suđenju.

Radi se o rezultatima posebnih istražnih radnji, odnosno presretnutih razgovora.

- Posebne istražne radnje su proglašene nezakonitim jer se one provode samo u slučaju da se na drugi način ne mogu prikupiti dokazi. Također, Žigović je rekao da su u kući u Tuzli postojale bombe i pištolji, kao i novac koji je njemu, navodno, nuđen, a pretres kuće nikada nije obavljen - kaže Balijagić - Džuho.

Kada je u pitanju predmet protiv Faruka Balijagića, advokatica kaže da su oni tražili da mu se odredi jamstvo ili da se predmet ustupi hrvatskom pravosuđu, ali da Tužilaštvo Kantona Sarajevo na to nije pristalo.

Ova presuda nije pravomoćna i na nju strane u postupku imaju mogućnost žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.