Ponedjeljak, 17.01.2022.

Adnan Šerak doveden u KPZ Sarajevo

Šerak je, kako saznajemo, prebačen u sarajevski KPZ zbog određenih sigurnosnih izazova, koji su njegov boravak u zeničkom zatvoru u ovom trenutku učinili nesigurnim

Adnan Šerak, jedan od opasnijih zatvorenika u KPZ-u Zenica, osuđen zbog nanošenja teških povreda sa smrtnom posljedicom, prije nekoliko trenutaka je uz jake mjere sigurnosti doveden u KPZ Sarajevo. 

Šerak je, kako saznajemo, prebačen u sarajevski KPZ zbog određenih sigurnosnih izazova, koji su njegov boravak u zeničkom zatvoru u ovom trenutku učinili nesigurnim. 

Da će Šerak kaznu zatvora određeno vrijeme izdržavati u KPZ-u Sarajevo, potvrdio nam je i direktor te kazneno-popravne ustanove Faruk Zubčević.

- On je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, a zbog određenih sigurnosnih razloga odlučeno je da određeni period kaznu služi u našem zatvoru. KPZ Sarajevo je zatvor poluotvorenog tipa, ali u svakom slučaju ima kapacitete da odgovori na sve sigurnosne izazove - kazao je Zubčević.

Faruk Zubčević                     FORTO: ARHIV

Šerak je prošle godine digao policiju na noge nakon što se nije vratio sa jednomjesečnog prekida zatvorske kazne po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu. Na izdržavanje zatvorske kazne trebao vratiti u ponoć 22. oktobra, ali se u KPZ-u nije pojavio, a za njim su više od mjesec dana tragale sve policijske agencije u zemlji.

Uhapšen je 24. novembra u jednom sarajevskom kafiću, nakon što se policajcima pokušao lažno predstaviti kao njegov brat.

Kako je Faktor ranije pisao, u podacima o penološkom tretmanu zabilježeno i to da je on u nekoliko navrata disciplinski tretiran u Zavodu.

Šerak je i 2012. godine pušten na prekid izdržavanja kazne, kada je ranjen u pucnjavi. I tada je bio više od dva mjeseca u bijegu, nakon čega je vraćen u zatvor, uz ukidanje vanzavodskih pogodnosti.

Adnan Šerak je osuđen na sedam godina zatvora za nanošenje smrtonosnih povreda zatvoreniku Dženanu Džaki u KPZ-u Zenica.

Džaka je 5. augusta 2013. sa povredama glave primljen na Odjel intenzivne njege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica, gdje je šest dana kasnije preminuo. Sve vrijeme je bio u komi, a obdukcijom je utvrđeno da je preminuo od posljedica povreda lobanje.

Prema presudi, Šerak je 5. augusta u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nenada Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotografije te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je on, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Preminuo je usljed teških prijeloma kostiju glave.

FOTO: ZENICABLOG  (ARHIV)

Nenad Kojić je tokom suđenja priznao da je on namjerno ubio Džaku i da je Šerak nevin. Njegovo priznanje Sud, međutim, nije prihvatio.

Šerak je u KPZ smješten nakon presude Vrhovnog suda FBiH iz 2009.godine, kojom je osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je pucao u decembru 2008. godine u kafiću na Grbavici.

Kasnije mu je ta kazna objedinjena sa dvije presude Općinskog suda u Visokom, te mu je izrečena jedinstvena kazna od devet i po godina zatvora.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh