open-navfaktor-logo
search
Stanje u ZDK
Adnan Jupić: Situacija je pod kontrolom, primarni problem su nam testovi
Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, nema vremena za odmor. Kako kaže, situacija nalaže stalni angažman svih nadležnih, tako da su i ovaj vikend proveli radno.
25.10.2020. u 17:01
get url
text
get url
text

- Broj zaraženih raste u cijelom svijetu i to je nešto očekivano. Mi u okviru svojih kapaciteta dajemo sve od sebe da odgovorimo zadatku. Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je nestabilna, usložnjava se, ali zdravstveni sektor ima odgovore na sva pitanja. Imamo i bolničkih kapaciteta i možemo još osoba primiti i smjestiti. Mi u okviru svojih kapaciteta, vrlo materijalno, kadrovski i prostorno oskudno, ipak odgovaramo zadatku. Hvala Bogu, može se reći da je situacija pod kontrolom. Nemamo velikih skokova, eksponencijalnog rasta. Imamo svaki dan zaraženih, ali smo uspjeli u namjeri da usporimo rast i brzinu širenja koronavirusa – kaže za Faktor Adnan Jupić.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona ističe da su im primarni problem testovi.

- Kako mi odgovaramo zadatku i štitimo naše građane pokazuje da je kompletan Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona pokušao iskoristiti svoje prijateljske veze da posudimo neki broj testova i to smo uspjeli riješiti. Ne veliki, ali smo dobili testove. Sutra ćemo ići sa kupovinom dodatnog broja testova u okviru novca koji imamo. Mi ono što imamo radimo i, ponavljam, svaka osoba koja bude po prioritetu imala potrebu da bude testirana, to će se desiti. Mi smo treći najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH, a kada su se testovi dijelili Sarajevo je dobilo preko 100.000, desetine hiljada Mostar i Tuzla, a mi smo dobili samo 5.000. Ipak, zahvaljujući nekim donacijama, sredstvima Vlade Ze-Do kantona uspjeli smo kupiti značaj broj testova – kaže Jupić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.