open-navfaktor-logo
search
Bivši svjetski prvak
Adnan Ćatić uložio žalbu na presudu: Ne mogu tek tako odustati
Bivši svjetski bokserski prvak Adnan Ćatić, u Njemačkoj poznatiji kao Felix Sturm, danas je uložio žalbu na presudu 12. velikog privrednog kaznenog vijeća Okružnog suda u Kölnu od 30. aprila 2020. godine.
07.05.2020. u 13:16
get url
text

Revizijom presude nekadašnji petostruki bokserski prvak "napada" ono što smatra pogrešnom odlukom suda u vezi s korištenjem dopinga.

VEZANI TEKST - Zbog milionske utaje poreza: Adnan Ćatić osuđen na tri godine zatvora

- Nakon što sam od četvrtka imao vremena da procijenim presudu i njeno obrazloženje, odlučio sam, nakon konsultacija sa svojim savjetnicima, uložiti žalbu na odluku Okružnog suda u Kölnu, koja po mom mišljenju nisam samo iznenađujuća nego i prilično nejasna, a kako bi se provjerila - kazao je Ćatić u saopćenju koje je objavio na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Bh. bokser je tokom suđenja u viša navrata izjavio kako nije bio pod utjecajem nedozvoljenih sredstava u u revanšu protiv ruskog protivnika Fyodora Chudinova. Kako je mala količina pronađena mogla dospjeti u njegovo tijelo, za njega ostaje neobjašnjivo. U isto vrijeme, dosad jedino usmeno objašnjenje suda za Felixa Sturma nije bilo uvjerljivo, posebno s obzirom na tadašnje izjave, trajanje i intenzitet upotrebe zabranjene tvari stanozolol.

- Tokom skarijere naučio sam kako podnijeti teške runde. U ovoj borbi postoji još samo jedan runda i odlučan sam u tome pobijediti. Ne mogu tek tako odustati. Nakon izricanja presude vidimo nekoliko tačaka za koje sam siguran da će se raščistiti u moju korist - naglasio je Sturm.

Ćatić je nedavno osuđen na tri godine zatvora, no nešto je tu sumnjivo, makar poznatom bokseru i njegovom advokatskom timu, no Ćatić se neće žaliti na ovaj dio presude.

- Tokom sudskog procesa priznao sam da je porezna deklaracija iz 2008. i 2009. godine s mojom švicarskom konsultantskom kompanijom trebala biti transparentnija. Ne mogu u potpunosti shvatiti pretpostavku suda za 2010. godinu. Želim konačno zaključiti postupak i fokusirati se na svoju budućnost - rekao je Ćatić.
 
Protiv Felixa Sturma 2019. godine pokrenut je proces zbog navodne utaje 10 miliona eura poreza. Potom je taj iznos smanjen na 5,6 miliona eura, da bi tužilaštvo i sud na kraju u glavnom pretresu smanjili na milion eura, navodi se u dijelu objavljenog saopćenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.