open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Admiral NATO-a Bauer u Sarajevu: Sigurnost BiH ključna za stabilnost Zapadnog Balkana
Sigurnost BiH ključna je za stabilnost Zapadnog Balkana i ostatka Evrope - poručio je danas u Sarajevu predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer nakon susreta sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i najvišim predstavnicima Oružanih snaga BiH.
19.07.2022. u 11:51
get url
text

Bauer je naveo da rat u Ukrajini ima globalne posljedice uključujući i Zapadni Balkan.

- Moja posjeta dolazi u vrijeme kada je globalna sigurnost pod ogromnim pritiskom. Konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine i tiče se zaštite međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Sistem koji je zapravo zasnovan na tome da omogući zemljama da imaju suvereno pravo da odrede svoju vlastitu sudbinu. Napadnut je sistem u kojem se konflikti rješavaju na miran način i gdje se vladavina zakona primjenjuje na sve - istakao je Bauer dodajući da je na svim slobodnim demokratskim državama svijeta da ga zaštite.

{$galerijaFotografija}

Admiral Bauer je dodao da je na NATO samitu u Madridu dogovorena jača podrška za zemlje partnere, naprimjer, izradom novog paketa odbrambene sigurnosti, modernizacijom sigurnosnih i odbrambenih struktura.

- Svrha ove posjete je da bolje shvatim koji su izazovi sa kojima se suočava vaša zemlja, te da shvatim koje su snage i sposobnosti vaših Oružanih snaga - dodao je Bauer. 

Generalpukovnik OSBiH Senad Mašović je rekao da je ova posjeta značajna i važna iz više aspekata.

- Prije svega, potvrđuje da je NATO prisutan u Bosni i Hercegovini, da NATO i BiH efikasno sarađuju na visokom nivou, te da BiH ima svoje mjesto i da pripada NATO porodici. Da se u NATO savezu cijeni sve što su OSBiH uradile dosad na međunarodnom planu učestvujući u NATO vođenim operacijama podrške miru, kao i na unutrašnjem planu pomažući građanima u slučaju prirodnih elementarnih nepogoda, kao što se i danas dešava - rekao je Mašović.

OSBiH, kako je dodao, predstavljaju važan faktor stabilnosti što je prepoznato u NATO strukturama i OSBiH će i u budućnosti biti u potpunosti posvećene izvršavanju svih svojih zadataka i svih obaveza.

Rob Bauer, NATO, vojska, 19.07.2022
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.