open-navfaktor-logo
search
Bivši trener Zmajeva
Admir Smajić: FSBiH sam napustio preko noći, vidio sam šta se radi, a ovi rezultati su potvrda toga
Fudbaleri Srbije i BiH nisu uspjeli da se kvalifikuju na EURO jer su Sjeverna Irska i Škotska u baražu imale više sreće u penal-lutriji.
14.11.2020. u 10:08
get url
text

Ljubimac navijača Partizana i nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, Admir Smajić, koji je bio i selektor mlade i u stručnom stručnom štabu našeg A tima, u ekskluzivnoj izjavi za Anadolu Agency (AA) ne krije žal što će najveća smotra kontinentalnog fudbala proteći bez pulena Duška Bajevića i Ljubiše Tumbakovića.

Poziv u reprezentaciju nije prilika za predah od klupskih obaveza

- Sada je najlakše pametovati i napadati. Mislim da u Fudbalskom savezu Srbije moraju da izvrše ozbiljnu analizu svega onoga što se dešavalo u ovom kvalifikacionom ciklusu. Pratio sam njihove utakmice i tvrdim da imaju jedan od boljih timova u Evropi, ali su samo protiv Norveške odigrali onako kako se od njih očekuje. Pokušat ću da ne budem suviše grub, ali hajde konačno da shvatimo da poziv u reprezentaciju nije prilika za predah od klupskih obaveza.

Ja sam taj problem imao dok sam radio sa Bakom Sliškovićem u reprezentaciji BiH. Kada smo to uspjeli da riješimo, krenuli su rezultati i za jedan bod smo ostali bez Evropskog prvenstva. Da smo dobili Dansku u Sarajevu, išli bismo na završni turnir. Poenta je da dolazak na okupljanje nacionalnog tima nije odmor, već obaveza da se izvuče maksimum svojih kapaciteta - istakao je Smajić.

Javnost u Srbiji upire prstom u Ljubišu Tumbakovića i osuđuje kukavički pristup utakmici od strane većine srpskih reprezentativaca.

- Tumbakovića lično ne poznajem, pamtim samo dobre rezultate koje je imao kao trener Partizana. Mislim da svi snose krivicu, selektor, stručni štab, igrači. Ali mene niko ne može da ubijedi da Srbija ima lošiji tim od Makedonije. Ili Bosne i Hercegovine, Slovenije.

Možemo da pričamo o čemu hoćemo, ali je činjenica da se u Srbiji uvijek igrao najbolji fudbal u cijelom regionu. Potrebno je samo da se stvari postave na svoje mjesto i ja sam ubijeđen da bi Srbija u vrlo kratkom vremenskom roku mogla da se vrati tamo gdje zaslužuje da bude, a to je velika scena evropskog i svjetskog fudbala - rekao je Smajić.

Za razliku od Srbije, reprezentacija Makedonije je osvjetlala obraz regiona i pridružila se Hrvatskoj na završnom turniru Evropskog prvenstva.

- Nisam toliko pažljivo pratio njihove utakmice, ali svakako da sam se obradovao rezultatu iz Gruzije. Svaka im čast, pogotovo Pandevu koji je sa 37 godina potvrdio klasu i prvi put u historiji odveo svoju zemlju na neko veliko takmičenje. Ipak, moram da budem iskren.

Evropsko prvenstvo neće imati draž bez Srbije i Bosne i Hercegovine. Pokušat ću to da uporedim sa onom velikom ligom bivše Jugoslavije, na šta bi ona ličila da nije bilo Partizana i Crvene zvezde? Tako i Evropsko prvenstvo nema težinu bez duela Hrvatske i Srbije. To je isto kao da nema Francuske i Njemačke ili Španije i Portugala. Velika šteta - kazao je Smajić.

BiH je izgubila velike igrače i propustila mnoge šanse

Bosna i Hercegovina je još u oktobarskom terminu ostala bez šanse da se bori za odlazak na završni turnir.

- To je posebna priča i ne bih volio da ulazim u detalje, jer ljudi danas ne vole da čuju istinu. Mene laž nikako ne može povrijediti i nikada se nisam ustručavao da kažem ono što mislim, a to očigledno nekome smeta.

Savez sam napustio preko noći, pošto sam vidio šta se radi. Nažalost, ovi rezultati su potvrda toga. Reprezentacija BiH je izgubila velike igrače i propustila mnoge šanse. Nadam se da se Srbiji to neće dogoditi - kazao je Smajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.