open-navfaktor-logo
search
Testiranje u toku
Administrator ste neke grupe na Facebooku? Uskoro biste na tome mogli i zaraditi
Osnivačima grupa, podgrupa i drugih oblika udruživanja na Facebooku, novoosnovana kompanija Meta ponudit će zaradu kroz naplatu pojedinih objava ili pristupa grupama u cijelosti, najavljuje portal Yahoo news.
08.11.2021. u 22:42
get url
text

- Facebook trenutno testira načine na koje kreatori mogu zaraditi novac putem Facebook grupa. Nakon što se posljednjih godina usredotočio na izgradnju zajednica kao taktiku za povećanje angažmana na stranici, Facebook radi na tome da administratorima grupa omogući voditi e-trgovinu za prodaju robe ili kreirati prikupljanje sredstava u zajednici, što bi moglo nadoknaditi troškove vođenja grupa – otkriva portal Yahoo, podsjećajući kako je vlasnik Mete Mark Zuckerberg sredinom prošle sedmice najavio da će kreatori grupa imati prilagođene linkove koji će im omogućiti da izravno prihvate plaćanja, uz pomoć Appleovih naknada za pretplatu.

Yahoo news podsjeća i da je Facebook prošle godine pokrenuo svoju uslugu pretplate. Prenosi i naglaske s korporativnih savjetovanja u Meti kako uvođenje mogućnosti da usluge grupa i podgrupa na Facebooku mogu biti besplatne ili plaćene, omogućuju članovima da se razdvoje unutar grupa kako bi se usredotočili na određene regije ili teme.

Komentirajući najavljene promjene u Facebooku, Yahoo news skreće pažnju na činjenicu da su Facebook grupe bile pod nadzorom zakonodavaca i istraživača zbog tvrdnji da grupe i podgrupe pružaju zatvorene prostore za širenje zdravstvenih dezinformacija, nasilne retorike i ekstremizma bez odgovarajuće policijske kontrole.

Kad je u pitanju samo testiranje naplate sadržaja ili članstva u grupama, portal navodi da Facebook testira prikupljanje sredstava u zajednici s odabranim grupama. Prenosi i navode iz Facebooka kako grupe stvorene u posljednjih 30 dana često krše pravila o sadržaju ili često dijele štetan sadržaj ili dezinformacije koje nisu prihvatljive.

Kao jednu od novina u novoj saradnji Facebooka s administratorima grupa i podgrupa, Yahoo news je naznačio alate za prilagodbu izgleda svoje grupe i mogućnost dodjele "nagrade zajednice" za vrijedne objave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.