open-navfaktor-logo
search
Sutra izložba
Adis Tanović fotografijama sa lica mjesta progovara o životu muslimana u Evropi
Neće biti predstavljeni samo vjerski objekti nego i biblioteke iz osmanskog perioda, mostovi koji su građeni u to vrijeme, kao i mostovi građeni od 8. stoljeća za vrijeme maorskog perioda u Španiji
17.05.2019. u 15:21
get url
text
Adis Tanović: Svjetski putnik
get url
text

Gazi Husrev-begov Hanikah u Sarajevu 18. i 19. marta, bit će domaćin jedinstvene izložbe- "Islam i život muslimana u Evropi", autora Adisa Tanovića.

Izložba je poklon građanima Sarajeva povodom svetog mjeseca ramazana, a osim fotografija koje je Tanović napravio na putovanjima u Grčkoj, Albaniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Portugalu, Španiji, Makedoniji... učinivši vječnim trenutke iz života muslimana, ponudit će i tekstove na istu temu, odnosno intervjue sa imamima ili uposlenicima islamskih zajednica ovih država, kustosima muzeja, lokalnim vodičima...

- Neće biti predstavljeni samo vjerski objekti nego i biblioteke iz osmanskog perioda, mostovi koji su građeni u to vrijeme, kao i mostovi građeni od 8. stoljeća za vrijeme maorskog perioda u Španiji. Ne znam da li ću imati prostora, ali planiram predstaviti i neke ćilime, stare radove, instrumente na kojima su svirali Maori. U pitanju je multimedijalna izložba na kojoj ću izložiti i tekstove sa ovih putovanja, a pisao sam ih za magazin STAV i Al Jazeeru. Kroz tekstove, posjetioci će dobiti širu sliku o muslimanima u Evropi, njihovom položaju, načinu života, čime se bave, odakle su došli, koji je razlog njihovog dolaska... - pojasnio je Tanović.

Jedan dio izložbe bit će posvećen Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu, Mostaru, Jajcu, Trebinju, Počitelju..., dolasku islama na naše prostore, te bogatom osmanskom kulturnom naslijeđu u našoj zemlji.  A cijela priča, uskoro će biti zaokružena knjigom, otkriva nam Tanović.

- U planu je da izađe knjiga sa istim nazivom "Islam i život muslimana u Evropi". Faktički, već je i završena, i trenutno sam u pregovorima, jer, trebao bih da imam više izdavača iz naše zemlje i svijeta. Postoje deseci hiljada fotografija koje sam zabilježio na putovanjima, a nekih 250-300 najljepših, zauzet će svoje mjesto u tom izdanju. Ta knjiga će zapravo prikazati stvarno stanje islama i života muslimana u Evropi kroz moja lična iskustva i kroz razgovore sa ljudima. Prenijet ću im slike koje se danas stvarno dešavaju - zaključio je Tanović.

Adis Tanović rođen je u Sarajevu 1979. godine. Zaposlen je na Međunarodnom aerodromu "Sarajevo". U slobodno vrijeme putuje svijetom, fotografira, piše reportaže i tekstove o prirodnom i kulturnom naslijeđu. Autor je brojnih knjiga i fotomonografija, među kojima su se posebno istakle "Vodič kroz Sarajevo" i "Fotomonografija Bosne i Hercegovine".

- Fotografija i putovanja su moja velika strast. Istraživanje ću nastaviti, a kao i uvijek, sve dokumentovati fotografijama - poručio je naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.