open-navfaktor-logo
search
Umjetnik
Adis Lukač: Prilagođavanje i transformacija crteža u reljefu, slična je našem prilagođavanju u doba korone
Udahnuti dušu kamenu, mogu samo vrsni majstori, koje pamti historija umjetnosti. Tim talentom, danas, mogu se pohvaliti rijetki, a među njima, svakako je skulptor iz Sarajeva, Adis Lukač.
25.06.2020. u 16:48
get url
text

Svoje umijeće pokazao je kada je sa svojih deset prstiju napravio spomenik kralju Tvrtku I, koji krasi grad Tuzlu, a nastavio kroz razne druge umjetničke projekte- poput biste narodnom heroju Ivanu Goranu Kovačiću u Sarajevu i reljefa Hasanaginica postavljenom u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Lukač se pored skulpture i klasičnog pristupa istoj, bavi i slikarstvom pa u svojim izložbama kombinuje različite medije crtež, sliku i skulpturu.

A kako to izgleda na djelu, publika Galerije Općine Novi Grad može vidjeti na izložbi "Reljef otjelovljenje crteža" koja je otvorena danas i bit će do 8. jula.

{$galerijaFotografija}

- Riječ je o izložbi koja je sačinjena od reljefa i jedne skulpture portreta. To su reljefi koji su već bili prikazani publici, s tim da se desila izmjena jednog dijela. Neki reljefi, ranije viđeni, više ne čine tu izložbu, pa su nastali neki drugi, koji su se uklopili u koncept. Ono što je karakteristično, kako i sam naziv izložbe govori jeste da je publici prikazano ono što nastaje u mraku, u intimi između umjetnika i umjetničkog djela, odnosno šta se dešava sa crtežom u njegovoj transformaciji kada teži da prelazi u neku moguću punu skulpturu, da osvaja prostor. Reljef je jedini izraz koji može to da dočara. A ono što može biti poveznica sa današnjiim vremenom je priča tog prilagođavanja i transformacije, tako da se ta linija prilagođava plohi, a ta ploha se prilagođava formi koja izbija prema površini, a i mi živimo danas u vremenu kada se moramo zbog korone prilagođavati novom načinu života- kazao je Lukač za Faktor.

Njegova djela pršte od emocija, koje posmatrači mogu doživjeti na prvom susretu sa njima, jer Lukač, na površini radova ispisuje znakove koji upućuju na iskonske bezmaterijalne vrijednosti, težnje, ljubavi, boli... 

Izlozba-Adis Lukač-25.06.2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.