open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Adilović za Faktor: Željo je više želio pobjedu, kapa dolje ako Zrinjski sruši naše rekorde
Ako je neko kompetentan da priča o Premijer ligi Bosne i Hercegovine u fudbalu, onda je to Eldin Adilović.
08.03.2022. u 19:18
get url
text

Stasiti golgeter ostavio je dubok trag u klupskom fudbalu naše zemlje, a proslavio se u dresovim zeničkog Čelika i sarajevskog Željezničara.

U sezoni 2011/12, pretposljednjoj šampionskoj kada su Plavi u pitanju, bio je najbolji strijelac Premijer lige BiH sa 20 postignutih golova. Sezonu kasnije 18 puta je tresao protivničke mreže u prvenstvu naše zemlje. U obje sezone sa Željom je osvajao titulu, uz jednu duplu krunu.

VEZANI TEKST - Hajdarević: Mulalić nam je ugradio pobjednički mentalitet, hvala navijačima

Adilović više ne igra profesionalni fudbal, a u subotu je bio na Grbavici i gledao sarajevski derbi u kojem je Željo sa 2:0 savladao Sarajevo. Za Faktor je komentarisao utakmice 21. kola Premijer lige BiH.

Željezničar - Sarajevo 2:0

- Ukratko, želja je pobijedila iskustvo. Evidentno je da je Sarajevo, gledajući individualno, bolja ekipa, Željo je više želio pobjedu i kraj priče. Sigurno je tome doprinio i trener Edis Mulalić.

On zna šta je derbi, zna kako je proći gradom ako izgubiš derbi, dok je Aleksandar Vasoski došao sa strane i za njega je ovo bila derbi utakmica, ali na to nije mogao gledati kao na gradski derbi. Mulalić je euforiju prenio i na igrače, koji su maksimalno grizli i ostvarili su pobjedu.

Nisam znao da Armin Hodžić, strijelac prvog gola za Želju, nije klasični napadač. Bilo mi je čudno na početku utakmice jer nema klasičnu kretnju napadača. Međutim, momak je grizao, bio je spreman ići glavom na kopačku. Fizički i psihički je izmorio Amera Dupovca i Nihada Mujakića, stopere Sarajeva, a za trud i zalaganje Bog ga je nagradio golom.

Što se tiče drugog Željinog gola, prava majstorija. Malo koji golman bi to odbranio. Dizdarević je odličan čuvar mreže, ali ni on nije mogao ništa - rekao je Adilović, čiji brat Adi je Dizdarevićev trener u FK Sarajevo, a kroz čije ruke je prošao i sjajni Vladan Kovačević, koji je prošlog ljeta sa Koševa otišao u poljski Rakow i izborio se za status prvog golmana.

VEZANI TEKST - Kazlagićeva lakrdija u Banjoj Luci: Kako je moguće da ovo nije penal za Velež?

Borac - Velež 2:0

- Iznenadila me lagana pobjeda Borca. Čuo sam da je bilo loše suđenje, što je postala navika. Iz kola u kolo je tako i niko ne zna do kad će biti tako.

Očekivao sam bolji i čvršći Velež, posebno nakon što su u prvom kolu proljetnog dijela prvenstva savladali Želju. Po meni Borac nema nikakvu ekipu i ne znam pomoću kojeg trika su dobili sa 2:0.

Tuzla City - Široki Brijeg 2:2

- Ovo je veliki kiks Tuzla Cityja. Očekivao sam pobjedu domaćeg tima, pa čak i u lošim uvjetima kakvi su vladali na Tušnju.

Izgleda da su se već svi pomirili sa činjenicom da će Zrinjski osvojiti titulu. Međutim, nije isto ostati na minus šest bodova ili minus 26. Bio sam igrač, bio mi je važan svaki gol i bod... Nije mi jasno kako je nekim igračima to svejedno.

Zrinjski - Radnik 4:1

- Zrinjski je očito najstabilnija ekipa, najozbiljniji su i najviše žele titulu od starta. U svakoj utakmici idu na pobjedu, bez kalkulacija. Naravno, moguće je i da kiksaju, ali iz tih kikseva i(li) poraza uče. Prošle sezone nisu izborili Evropu, ali to ih nije pokolebalo. Naprotiv, u novu sezonu su ušli odlučniji da osvoje titulu.

Godinama pokazuju stabilnost i ozbiljnost. Dosta klubova bljesne, pa nestane sa scene, a oni su konstantni godinama. Klub je odlično organizovan, a to im se vraća na terenu. Nekako me podsjećaju na našeg Želju iz sezone 2011/12, kada smo porušili sve rekorde. Mi onda nismo imali konkurenciju, kao ni oni sada. 

VEZANI TEKST - Zrinjski do vrha napunio mrežu Radnika

Teško da će dostići naše brojke, a i ako nas dostignu, prestignu, treba im čestitati. Kapa dolje ko poruši naše rekorde.

Nemanja Bilbija? Lično ga ne simpatišem, zbog nekih ranijih izjava u kojima je potencirao nacionalizam, ali je kao fudbaler odličan. Očito mu odgovara bh. liga jer igra sjajno.

Za razliku od nekih fudbalera koji odu vani, pa još brže se vrate u PLBiH i onda nikako ne mogu uhvatiti formu, kod njega je drugačija situacija. On se i nakon povratka u BiH odlično snalazi, a brojke kažu da je i bolji nego što je bio prije inostranog transfera.

Rudar - Leotar 1:2

- Zlata vrijedna pobjeda Trebinjaca. Mislim da se ni oni nisu nadali trijumfu. Po imenima imaju solidnu ekipicu, ali je potrebno vremene da se uigraju.

Ne bi me iznenadilo kada bi pomrsili račune nekoj ekipi koja se borbi za plasman u Evropu. Ekipe kao Leotar, protiv koje kontaš da ćeš lako, uvijek su nezgodne i uvijek se ta nonšalantnost može osvetiti.

Posušje - Sloboda 1:0

- Sa Slobodom uvijek ista priča. Dobro krenu i onda naglo zakoče. Ekipa su koja ima ime i prezime u Premijer ligi BiH, mnogi zbog toga imaju velika očekivanja od njih.

Međutim, nikako da naprave pravi posao i iskorak. Uvijek im malo nedostaje da prelome i probiju se ka vrhu tabele.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.