open-navfaktor-logo
search
Izrazio zabrinutost
Ademović upozorio: Najavljenim izmjenama Ustava FBiH bi se cementirao etnički princip odlučivanja
Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović izrazio je zabrinutost zbog medijskih najava o mogućnosti nametanja novih izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH od visokog predstavnika.
27.03.2023. u 16:55
get url
text
Kemal Ademović

VEZANI TEKST - SDA zahtijeva od Schmidta da kaže planira li nametnuti izmjene Ustava FBiH: Ukoliko posegne za ovim...

Prijedlozi koji su objavljeni u medijima jasno pokazuju da bi se navedenim izmjenama cementirao etnički princip odlučivanja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ademovićevog kabineta.

Ademović smatra da se ovakvim pristupom jačaju mehanizmi blokada u radu institucija i omogućuje da niži nivoi vlasti, odnosno kantoni donose odluku o formiranju i funkcioniranju viših nivoa vlasti, odnosno Federacije BiH.

- Posebno zabrinjava činjenica da imenovanje nove Vlade FBiH ovisi umnogome od jednog kantona koji bi mogao blokirati njeno imenovanje, a što, povrh svega, pokazuje naznake definiranja obrisa "trećeg entiteta" - navodi se.

Kako se nadalje navodi, iznenađuje činjenica da predložena rješenja ne uzimaju u obzir presude Evropskog suda za ljudska prava kojima se traži od Bosne i Hercegovine da izjednači prava svakog građanina, bez obzira kojem narodu pripadali.

- Međutim, predloženim rješenjima se produbljuju etničke podjele i uvodi svojevrsni aparthejd poput onoga u Južnoafričkoj Republici. Još uvijek želimo vjerovati da smo na putu prema Evropskoj uniji i da nam Vi na tom putu želite dati podršku. Međutim, ovo nije put prema EU, ovo je stranputica prema nejednakosti, getoizaciji, izolaciji i moguće novim separatističkim inicijativama - ocjenjuje Ademović.

Istovremeno, navodi kako je sigurno da visoki predstavnik ne donosi odluku sam, te da zbog toga zabrinjava ponašanje ostalih predstavnika međunarodne zajednice koji podržavaju prijedloge sa otvoreno diskriminirajućim odredbama.

- Svi akteri ovih procesa moraju biti svjesni da će se svaka politička opcija koja Bosnu i Heregovinu želi istinski evropskom, normalnom i funkcionalnom državom, zasigurno suprotstaviti ovakvim ili sličnim diskriminirajućim prijedlozima - ističe Ademović.

U tom kotekstu upozorava da, ukoliko ovakvo rješenje treba poslužiti samo kako bi se uspostavila vlast, a trajno onemogućila uspostava građanskog modela funkcioniranja Bosne i Hercegovine, "onda svi oni koji donose odluku trebaju ozbiljno razmisliti kako da se odrede prama ovom pitanju. Njihova odluka bit će nedvosmislen pokazatelj kakvu BiH žele u budućnosti".

U vezi s tim, Ademović poziva visokog predstavnika da bonske ovlasti koristi u cilju poboljšanja funkcionalnosti institucija u Bosni i Hercegovini, a ne za rješenja koja ponovo vode ka većim blokadama nego što su dosad postojale.

- Ova zemlja i njeni građani, koji još uvijek nose duboke rane i traume iz bliže historije u kojoj su branili ne samo gole živote, već i evropske civilizacijske vrijednosti, to ničim nisu zaslužili - navodi se u saopćenju iz Kabineta Kemala Ademovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.