open-navfaktor-logo
search
Potvrdili ljekari
Adam Castillejo je drugi slučaj u svijetu: Liječili ga od raka, a ustvari izliječili od HIV-a
Muškarac iz Londona druga je osoba u svijetu koja je izlječena od HIV-a.
10.03.2020. u 21:04
get url
text

Kako je danas prenio BBC, Adam Castillejo nema HIV više od dvije i po godine od završetka antiretrovirusne terapije, a to su potvrdili ljekari.

Međutim, on nije izliječen lijekovima protiv HIV-a, nego matičnim ćelijama zbog karcinoma od kojeg je također bolovao, objavili su ljekari u naučnom časopisu Lancet HIV.

Donori tih matičnih ćelija imaju neuobičajen gen koji im pruža zaštitu od HIV-a.

Timothy Brown, poznat kao "berlinski pacijent" postao je 2011. prva osoba koja je izliječena od HIV-a, tri i po godine nakon primanja slične terapije.

Čini se da transplantacija matičnih ćelija sprečava reprodukciju virusa u tijelu zamjenom imunoloških ćelija pacijenta s donorskim ćelijama koje se mogu oduprijeti zarazi HIV-om.

Adamu Castilleju, 40-godišnjem "londonskom pacijentu" koji je pristao otkriti svoj identitet, HIV-a više nije bilo u krvi, spermi ili tkivu.

- To gotovo sigurnosno predstavlja lijek za HIV - rekao je glavni istraživač i profesor Ravindra Kumar Gupta sa Univerziteta Cambridge.

- Naša otkrića pokazuju da se uspjeh transplantacije matičnih ćelija kao lijek protiv HIV-a, prvi put prijavljen prije devet godina kod berlinskog pacijenta, može ponoviti - rekao je Gupta.

No, to neće biti lijek za milione ljudi diljem svijeta koji žive sa HIV-om.

Agresivna terapija primarno se koristi za liječenje karcinoma, a ne HIV-a, no profesor Gupta kaže da slučaj pruža nadu za pronalazak lijeka u budućnosti.

Trenutni lijekovi koji se koriste za HIV vrlo su učinkoviti i osobe s HIV-om mogu dugo i zdravo živjeti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.