navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sukobi

Acton o odlasku iz Facebooka: Prodao sam privatnost korisnika

Odluku o odlasku iz Facebooka, prije godinu dana, donio je nakon sukoba s upravom oko pitanja na koji način bi trebali unovčiti WhatsApp, aplikaciju za kriptiranu komunikaciju  

Objavljeno: 27.09.2018. u 20:35
get url
text

Brian Acton, suosnivač WhatsAppa, objašnjavajući razloge zbog kojeg je otišao iz kompanije Facebook, istakao je da osjeća da je "prodao privatnost korisnika", prenosi Anadolu Agency (AA).

-Prodao sam kompaniju. Prodao sam privatnost korisnika za veću korist, napravio sam izbor i kompromis. Živim s tim svaki dan - rekao je 46-godišnji Acton u intervjuu za magazin "Forbes".

Odluku o odlasku iz Facebooka, prije godinu dana, donio je nakon sukoba s upravom oko pitanja na koji način bi trebali unovčiti WhatsApp, aplikaciju za kriptiranu komunikaciju.

Acton je istakao da su Mark Zuckerberg i drugi čelni ljudi Facebooka željeli oglase ciljano slati korisnicima i prodavati alate za analizu poslovanja, što su dva strateška plana s kojima se, kako je rekao, nije želio složiti.

Nakon što je otišao iz Facebooka, nastavio je rad na aplikacijama za komunikaciju. Uložio je 50 miliona dolara u Signal, aplikaciju koju je razvio Moxie Marlinspike, a čiji je cilj staviti naglasak na korisnike, a ne prvenstveno na profit.

Acton je otišao iz Facebooka godinu dana prije nego što je dobio posljednju tranšu dionica, što ga je koštalo oko 850 miliona dolara.