open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Vijećnici
Abdulahu Sidranu uručena nagrada za životno djelo "25. novembar"
Nagradu je utemeljio sedmični časopis “Stav“, a o laureatu je odlučivao žiri u sastavu: predsjednik žirija: Fahrudin Rizvanbegović i članovi: Sanjin Kodrić, Almir Bašović, Dijana Hadžizukić, Sead Šeksović i Filip Mursel Begović
23.11.2018. u 20:22
get url
text

Nagrada za životno djelo “25 novembar“ na svečanosti u Vijećnici u Sarajevu, večeras je dodijeljena akademiku Abdulahu Sidranu. Nagradu je utemeljio sedmični časopis “Stav“, a o laureatu je odlučivao žiri u sastavu: predsjednik žirija: Fahrudin Rizvanbegović i članovi: Sanjin Kodrić, Almir Bašović, Dijana Hadzizukić, Sead Šeksović i Filip Mursel Begović.

Abdulah Sidran je bošnjački i bosanskohercegovački pjesnik, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist, prozaist i romansijer, putopisac, publicist i esejist. Jedan je od ključnih, temeljnih autora savremene književnosti u Bosni i Hercegovini, kao i autor cijenjen u međunarodnim okvirima. Kritika i publika njegov rad hvalila je i nagrađivala mnogo puta, a njegova djela vrlo su često bila najprodavanija, prema statističkim podacima izdavačkih kuća, knjižara, te  organizatora sajmova knjiga. Filmovi nastali prema njegovom scenariju stekli su kultni status, a predstave za koje je napisao tekst dugovječne su na pozorišnim scenama.

{$galerijaFotografija}

- Ova nagrada mi znači vjerovatno najviše od svega što sam dobijao kao književna i društvena priznanja. Zašto? Zato što u samom nazivu ima atribut za životno djelo, što ne podrazumijeva samo književni rad, nego i društvenu djelatnost, kao društveni aktivizam za opću korist. Dakle, nije njome obuhvaćena samo estetsko-umjetnička djelatnost autora kojeg nagrađuju. To je važno zbog toga jer nagrada nosi ime 25. novembar, a znamo da je to Dan državnosti, i jedan od najznačajnijih datuma u povijesti BiH kao države i njenih naroda. Nagrada je važna i zbog toga što kontinuira nagradu ZAVNOBiH-a koja se odnosila na isti datum i ima isti smisao, a koja se dodjeljivala prije 1992. godine, i imala je ogroman društveni ugled. Zaista malo ljudi je stiglo dobiti nagradu ZAVNOBiH-a onomad, kao što sam ja sada u obnovi nagrade tek treći dobitnik. Smatram važnim zahvaliti se onima koji su se odlučili i našli načina da obnove upravo tu i takvu nagradu za čovjekovo djelovanje i rad – kazao nam je Sidran.

Nagrada se sastoji od nagradnog fonda u iznosu od 10.000 KM, skulpture koju je izradio akademski kipar Adis Lukač i plakete.

Podsjetimo, prije njega, nagradu za životno djelo “25 novembar“ dobili su Dževad Karahasan i Irfan Horozović.

Visoki pokrovitelji ovogodišnje dodjele nagrade su predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, partner projekta je Bosna Bank International (BBI),a suorganizator JP “Sarajevo”.

 

 

 

 

Stav dodjela nagrada 22.11.2018.
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.