open-navfaktor-logo
search
New York
Abbas u Vijeću sigurnosti UN-a odbio izraelsko-američki plan: Naš se narod neće predati
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbio je u utorak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) takozvani plan američke administracije za mir na Bliskom istoku i pozvao VSUN da pomogne Palestincima u pokretanju novih pregovaračkih napora.
11.02.2020. u 19:33
get url
text

U 36-minutnom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a Abbas je kritikovao američki plan koji je Izraelcima pružio gotovo sve što su željeli, a Palestince ostavio sa "ostrvima" teritorije i državom koja na karti izgleda poput "švicarskog sira".

-Pozivamo na okončanje okupacije i na uspostavljanje naše palestinske države. Naš se narod neće predati. Nećemo se predati. I dalje ćemo tražiti svoja prava. Ako nam date naša prava mi ćemo stojati uz vas - rekao je Abbas u obraćanju predstavnicima 15 zemalja Vijeća sigurnosti UN-a.

Naveo je da je spreman započeti pregovore, kao što je uvijek bio spreman, ako postoji partner u Izraelu koji je spreman za mir.

-Spreman za pregovore pod pokroviteljstvom međunarodnog kvarteta i na osnovu međunarodno dogovorenih parametara - rekao je Abbas.

Abbas je pozvao na širenje Bliskoistočnog kvarteta - grupacije Sjedinjenih Država, Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Rusije koja je u prošlosti igrala vodeću ulogu u mirovnim pregovorima, ali je posljednjih godina bila manje aktivna. Pozvao je međunarodni kvartet i članice Vijeća sigurnosti UN-a da održe međunarodnu konferenciju za mir.

-Nećemo pribjegavati nasilju ili terorizmu. Bez obzira koliko je jak napad na nas, mi vjerujemo u mir. Vjerujemo u borbu protiv nasilja i zato nećemo pribjegavati nasilju. Spremni smo da sarađujemo sa bilo kojom državom protiv terorizma i nasilja - rekao je Abbas.

Američki predsjednik Trump je 28. januara 2020. godine iznio svoj takozvani dogovor stoljeća za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. Iznošenju plana u Bijeloj kući prisustvovao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ali ne i palestinski zvaničnici. Planom kojeg je Trump objavio, Jerusalem je proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je tada poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Netanyahu otkrio je ranije da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te poručio da je taj plan veoma veliki i istorijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacila je Trumpov plan i najavila nastavak borbe za prava Palestinaca. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.