open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Abazović ponudio rekonstrukciju Vlade, Demokrate odbile prijedlog
Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je večeras da je devet zastupnika liste "Crno na bijelo" i Socijalističke narodne partije (SNP) potpisalo inicijativu za rekonstrukciju Vlade, javlja Anadolu Agency (AA).
19.08.2022. u 21:20
get url
text

Premijer je na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore pročitao dokument u kome se, kako je rekao, navodi da potpisnici iskazuju spremnost za rekonstrukciju Vlade na principima borbe protiv kriminala i korupcije, reforme i pripreme izbora, zajedničkog rješenja oko imenovanja u pravosuđu.

- Vlada ostaje posvećena evropskom kursu i regionalnoj saradnji. Izražavamo spremnost da stavimo moratorijum na sva identitetska pitanja koja dijele društvo - kazao je Abazović.

Istakao je da rekonstrukcija podrazumijeva učešće svih političkih aktera u Vladi, osim podnosilaca današnje inicijative o nepovjerenju njegovom kabinetu (DPS, SD, SDP, LP, DUA).

- Potpisnici sporazuma su saglasni da se prave korekcije sporazuma u skladu sa dogovorom. Ovo je formalno proslijeđeno ostalim poslanicima - rekao je crnogorski premijer.

Na pitanje da li je prijedlog proslijeđen i Bošnjačkoj stranci, odgovorio je potvrdno. Na dodatno pitanje šta ako manjine neće u Vladu, odgovorio je da za sada jedna partija želi u Vladu, a ostalo će vidjeti u razgovorima.

- Ovo je inicijativa upućena svim pobjednicima iz avgusta, što znači i Demokratskom frontu - naglasio je Abazović.

Ubrzo nakon ponude o rekonstrukciji Vlade, stigao je odgovor od Demokrata, koji su odbili prijedlog Abazovića.

Predsjednik Kluba zastupnika Demokrata Boris Bogdanović saopštio je da ostaju pri svojim stavovima da neće ulaziti u "prevarantske modele SNP i URA, sa DPS".

- Obaviješteni smo da nema usaglašene, razrađene inicijative koja sadrži prijedlog strukture Vlade Crne Gore, od strane 32 zastupnika. Inicijativu je potpisalo devet zastupnika, i to onih koji su formirali koaliciju sa DPS i Vladu sa DPS - kazao je Bogdanović.

Ocijenio je da je to "magla inicijativa, klasičan bleferski potez, neozbiljan politički pamflet kojim ostaju pri ranijim stavovima da nema bilo kakvog dogovora prije nego što Vlada dobije podršku u Parlamentu".

- Nema, takođe, ni ostavke premijera, jer je jedna funkcija očito važnija od Crne Gore i njene izborne volje - poručio je Bogdanović.

Zastupnici Skupštine Crne Gore večeras raspravljaju o smjeni Vlade Crne Gore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.