open-navfaktor-logo
search
Pomirenje Crne Gore
Abazović: Iza nacionalizma je uvijek korupcija
Nova vlada Crne Gore mora da ima 7-8 jasnih zadataka, među kojima su najvažniji deblokada evropskog puta i pripreme za novu turističku sezonu, kaže u ekskluzivnom intervjuu Dritan Abazović.
08.02.2022. u 19:25
get url
text

Društvo Crne Gore još je polarizovano, kaže u intervjuu za Deutsche Welle Dritan Abazović, potpredsednik vlade u tehničkom mandatu i vjerovatno budući mandatar za sastav nove vlade. Prema njegovoj želji, Crna Gora bi do 2025. godine trebalo da bude kompletno spremna za prijem u Evropsku uniju.

Abazović ocjenjuje da je u 14 meseci vlade Zdravka Krivokapića pokrenuto mnogo pozitivnih stvari, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i da su tu postignuti konkretni rezultati. On naglašava da su promjene u javnoj administraciji postupan proces i tvrdi da se već pojavio "novi talas ljudi".

- Mi smo tu da pokažemo da je društvena kohezija moguća - rekao je Abazović i naglasio da će činiti sve kako ne bi postojale "dvije Crne Gore".

"Mi smo DPS pobijedili 30. augusta"

Na optužbe da radi za neke strane faktore, "Srbiju i slične", Abazović odgovara da je to retorika onih kojima odgovara podjela Crne Gore.

Sebe vidi kao političara koji je "izašao iz matrice":

"Mi smo DPS pobijedili 30. augusta" i "moramo da gradimo institucije sistema". Jer DPS je način svog vladanja "preslikao" i u mnoge institucije i kompanije, što sada valja prevazići.

Nova vlada Crne Gore mora da ima 7-8 jasnih zadataka, među kojima su najvažniji "deblokada evropskog puta" i pripreme za novu turističku sezonu. Takve zadatke Abazović naziva "magistralnim" i smatra da su oni vrlo konkretni, jasno diferencirani i – rješivi. Pogotovo ako Crna Gora "u pozitivnom smislu pobijedi samu sebe" – postane jedinstvena i riješi stvari koje su u interesu "ogromne većine građana".

- Posljednjoj vladi je nedostajala podrška funkcionalnog parlamenta i funkcionalne parlamentarne većine. To sada valja deblokirati. Ali ne održavanjem novih izbora bez izborne reforme. Krajnje je vrijeme da se iskorači iz jedne "primitivne percepcije političke realnosti" - poručuje Abazović, stalno naglašavajući potrebu za "pomirenjem Crne Gore".

Iza nacionalizma je uvijek korupcija

Mišljenja kao što je da Crnogorci i Srbi ne mogu da funkcionišu zajedno u državi su dio "matrice":

- Stojim iza teze da iza svakog nacionalizma na Balkanu stoje korupcija i organizovani kriminal.

Abazović podsjeća i da je do sada imao mnogo kontakata sa "međunarodnom zajednicom". On od nje traži podršku, ali ne i da ona uređuje odnose u Crnoj Gori.

- To je zadatak isključivo legitimnih predstavnika naroda, a od nje očekuje da "podrži napore Crne Gore da ona postane prva naredna članica EU-a i da Crna Gora zadrži svoj prozapadni politički kurs".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.