open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Abazović: Dogovorena nova vlada Crne Gore, podržava je 46 zastupnika
Mandatar za sastav manjinske vlade Crne Gore Dritan Abazović obavijestio je Skupštinu da je Crna Gora spremna da dobije 43. vladu.
20.04.2022. u 13:07
get url
text

On je, na konferenciji za novinare, rekao da sjednica Skupštine, što se njega tiče, može biti održana sutra, ali da je realnije da to bude naredne sedmice nakon Vaskrsa.

Istakao je da će Vlada dobiti podršku 46 zastupnika. On danas nije saopćio spisak budućih ministara, ali je potvrdio da će vlada imati 18 ministarstava i četiri potpredsjednika. Novu vladu činit će Socijalistička narodna partija, GP URA, Socijaldemokratska partija (SDP), Bošnjačka stranka i albanske partije.

Abazović je naveo da su prioriteti vlade dogovor oko nosilaca pravosudnih funkcija, usklađivanje regulative u pravosuđu sa regulativom Evropske unije (EU), zakon o preispitivanju porijekla imovine, koji je spreman i čeka zeleno svjetlo EU-a, izborna reforma.

On je istakao da su prioriteti i profesionalizacija Državne izborne komisije u skladu sa preporukom OSCE-a, revizija postojećeg stanja u prosvjeti i kulturi i preispitivanje svih kadrovskih rješenja u tim oblastima. Abazović je rekao da je jedan od prioriteta preispitivanje spornih odluka, dalji nastavak reformi službi sigurnosti. Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta je i predlaganje Zakona o popisu u skladu sa evropskim standardima.

On je kazao da su među političkim prioritetima nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 kako bi se dobila završna, stvaranje povoljnog ambijenta za nove investicije i zaustavljanje odlaska postojećih investitora.

Abazović je naveo da je tu i regulisanje odnosa sa vjerskim zajednicama u skladu sa Ustavom i sagledavanje regionalnih inicijativa u kontekstu ključnog prioriteta - bržeg učlanjenje u EU. Prema njegovim riječima, ideja je da Crnu Goru odblokiraju i da država dobije funkcionalne institucije.

- Da Crna Gora umjesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, da umjesto političke svađe dobije, uz malo mudrosti, pomirenje - dodao je Abazović.

On je rekao da nisu protiv izbora.

- Niko ne smije da bude protiv izbora, ko iole politički život percipira demokratski, ali jesmo protiv izbora bez institucija. Prvo treba da profunkcionšu institucije, prvo vlada, zatim parlament koji je blokiran, a onda sudska vlast da dobije puni mandat - kazao je Abazović.

Podsjećamo, Skupština Crne Gore izglasala je nepovjerenje vladi Zdravka Krivokapića na sjednici 4. februara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.