open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
A izvještaj na 300 stranica: Za godinu usvojili tri zakona i tri strategije
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine za godinu utvrdilo je tri prijedloga zakona i tri strategije.
23.06.2021. u 07:52
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH

Prema izvještaju o radu Vijeća ministara za 2020. godinu, na svojih 36 sjednica bavili su se i usvajanjem odluka, izvještaja, informacija, utvrđivali su odgovore na pitanja zastupnika i delegata, kao i procedurama zaključivanja međunarodnih ugovora.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH nije usvojilo nijednu od tri važne odluke: Ko je i šta blokirao?

Opravdanje za ovakav svoj rad Vijeće ministara BiH našlo je u pandemiji koronavirusa.

Imali izazove

- S obzirom na to da su vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini od marta 2020. godine bile suočene sa problemima koje je izazvala pandemija koronavirusa, svi planovi i Vijeća ministara BiH su morali da budu revidirani i konstantno usklađivani sa svakodnevnim izazovima sa kojima se Vijeće ministara BiH susretalo. Vijeće ministara BiH je i dalje ostalo potpuno opredijeljeno da doprinese ubrzanju reformskih procesa kako bi BiH mogla početi pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, ali očuvanje zdravlja stanovništva, te borba za svako radno mjesto, u skladu sa nadležnostima Vijeća ministara BiH je postala svakodnevna aktivnost - stoji u izvještaju koji je upućen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara je usvojilo Strategiju razvoja sistema internih finansijskih kontrola u institucijama BiH za period 2020-2025. godina, Strategiju integrisanog upravljanja granicom, Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2020-2023. godina.

U obimnom izvještaju napisanom na oko 300 stranica dato je mnoštvo tabela, a ministarstva su također naširoko opisala šta su radila u prošloj godini. Ipak, nigdje nije navedeno koja su to tri prijedloga zakona utvrdili. Tek se u uvodnom dijelu izvještaja spominje da je usvojen Zakon o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, što je važan dio procesa evropskih integracija.

{$galerijaFotografija}

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji je bio i član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara, kazao je da se ne sjeća koje je zakone usvojilo Vijeće ministara osim "benignih izmjena i dopuna Zakona o sudskoj policiji" i izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama koje se "mjesecima mrcvare u parlamentarnoj proceduri".

- Ovo je najgori saziv Vijeća ministara, koji je neradnički. Nema ocjene kojom se može ocijeniti njihov rad. Te kozmetičke stvari ili sporadični zakoni samo su njihov pokušaj stvaranja privida. Oni moraju početi raditi odgovorno. Toliko je problema u zemlji da svaki dan trebaju donositi inicijative. Da nema opozicije, ne bi ni Parlament imao šta raditi – ocijenio je Borenović.

Regres, imenovanja...

Prema broju usvojenih akata u Vijeću ministara, najviše njih odnosi se na odgovore parlamentarcima (151), a donijeli su 149 odluka poput onih o privremenom finansiranju, isplati regresa, sufinansiranju manifestacija, imenovanjima, nizu ekonomskih odluka..., ali nisu uspeli donijeti, naprimjer, odluku o osnovici za obračun plaća.

Vijeće ministara BiH u izvještaju o radu u 2020. godini navodi svoj "snažan socioekonomski odgovor na krizu i dolazeći postcovid period", zatim da su započeli izradu Programa integrisanja BiH u Evropsku uniju, kao i da je u posebno u 2020. godini bila "dominantna namjera" Vijeća ministara da deblokira projekte u oblasti infrastrukture i energetike.

- U 2020. godini Vijeće ministara BiH radilo je i na iznalaženju rješenja za unapređenje i ubrzanje procedure ratifikacije, posebno za međunarodne ugovore koji se odnose na infrastrukturne projekte i projekte koji imaju za cilj unapređenje ukupne ekonomije – napisali su.

VEZANI TEKST - Državna agencija nema ni za režije, a svi nenadležni: "Neophodan angažman SIPA-e"

Između ostalog, konstatirali su da je BiH uspjela da sačuva makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, kao i da nam se javni dug povećao za 943,32 miliona KM u odnosu na kraj 2019. godine.

Vijeće ministara BiH nema usvojen ni zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu s obzirom na to da budžet za ovu godinu još čeka da Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, sazove sjednicu.

Bili su planirani, pa nisu usvojeni, zakoni o carinskoj politici u BiH, o razvojnoj pomoći, o popisu stanovništva, o Javnom radiotelevizijskom sistemu u BiH, o policijskim službenicima BiH... Vijeće ministara, odnosno ministarstva, nisu uspijevali doći ni do nekih nacrta zakona poput onog o zrakoplovstvu.

Tabela planiranih zakona Vijeća ministara BiH za 2020., juni 2021.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.