open-navfaktor-logo
search
Institut Yunus Emre
30 godina obnove nezavisnosti BiH: U Istanbulu održana obuka za ambasadore mira
Povodom obilježavanja 30 godina od obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Istanbulu je održana obuka pod nazivom Međukulturalna strateška komunikacija i to u organizaciji ambasade BiH u Ankari i Instituta Yunus Emre. 
06.03.2022. u 16:44
get url
text
 Institut Yunus Emre
Institut Yunus Emre

Program obuke trajao je tri sedmice i održan je u Edukativnom centru Instituta Yunus Emre u Istanbulu, a na svečanom zatvaranju programa prisustvovali su i predsjednik Instituta Yunus Emre Seref Ates, ambasador BiH u Ankari Adis Alagić i predsjednik Privredne komore u Istanbulu Šekib Avdagić.

Ates je za AA istakao da je Bosna i Hercegovina kao važna žila turske kulture i dodao da se Turci i Bošnjaci oslanjaju jedni na druge i da ne mogu jedni bez drugih.

On je kazao da je važno da se Bosanci koji žive u svijetu okupljaju povodom 30. godišnjice sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

- Smatrali smo da su prije svega potrebni mladi ljudi koji poznaju stratešku komunikaciju. Održali smo ovu obuku u Turskoj trajanju od tri sedmice. U prvoj sedmici je bila teoretska obuka. U drugoj sedmici bosanski mladi su razvili strategije za svoju regiju, a u posljednjoj sedmici su učesnici počeli pripremati sadržaj kao rezultat zadataka koje su dobili. U ovom programu je obučeno 30 ljudi. Isto ćemo raditi i u Bosni i Hercegovini i tako ćemo obučavat dobrovoljne ambasadore mira - rekao je Ates.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Alagić je istakao da Institut Yunus Emre ima veoma važnu misiju daljeg jačanja mira na Balkanu te je poručio da je snaga nevladinih organizacija, posebno u dijaspori, veoma vrijedna za Bosnu i Hercegovinu.

Ističući da Bošnjaci koji žive u Turskoj tu zemlju doživljavaju kao svoju domovinu, predsjednik Istanbulske privredne komore Avdagić je rekao da se za te ljude ne može koristiti koncept bosanske dijaspore kao za Bosance koji žive drugdje u svijetu, jer su oni specifični po tome.

Polaznicima su na kraju programa uručeni i prigodni certifikati. Danas je planirano održavanje i završne radionice, a naredna faza obuke će biti upriličena u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.