open-navfaktor-logo
search
Festival
26. Modul Memorije: Jasmili Žbanić Nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja
Javna ustanova MES danas je objavila program 26. izdanja Modula Memorije.
30.03.2021. u 12:07
get url
text

O programu su, na online press konferenciji, govorili Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS i umjetnički direktor programa Modul Memorije, te Hana Bajrović, koordinatorica Modula Memorije.

Ovogodišnja dobitnica Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja je bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić, nagrada joj se dodjeljuje za njen svekupni umjetnički rad i doprinos kreiranju kulture pamćenja, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, te uspostavljanju temelja za bolje uzajamno razumijevanje među ljudima.

Umjetnički i društveni angažman Jasmile Žbanić, jedne od najznačajnijih evropskih rediteljica, apsolutni je primjer umjetničke i ljudske posvećenosti koja u potpunosti objedinjuje najviše estetske i etičke standarde. Jasmila Žbanić je četvrta dobitnica ovog priznanja koje su do sada dobili Milomir Kovačević- Strašni, Ron Haviv i Paul Lowe.

Ovogodišnji Modul Memorije kroz različite forme tematski će se baviti umjetničkom percepcijom radikalnih iskustava nastalim kao posljedica ratova te načinima da se ta užasna iskustva iskoriste za kreiranje kulture sjećanja koja bi bila most prema kreiranju boljeg i plemenitijeg društva za buduće generacije. Program će kao i svake godine biti prezentiran kroz različite umjetničke forme: od filma, teatra, fotografskih i drugih izložbi, te publiciranjem i promocijom knjige.

- U nešto više od mjesec predstavit ćemo 16 programa iz 8 zemalja. Većina sadržaja, zbog epidemiološke situacije, te u interesu sigurnosti publike, bit će realizovana u online formatu - istaknuto je na press konferenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.