Nedjelja, 31.05.2020.

Mjere predostrožnosti

Zbog koronavirusa puste sarajevske ulice, sve više otkazanih rezervacija u hotelima

FOTO: Anadolija

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je i dalje zadovoljavajuća i nema potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa, ali su na snazi mjere predostrožnosti kojih se većina građana pridržava.

Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab, s obzirom na aktuelnu situaciju, apeluju na sve građane, posebno na stariju populaciju, da smanje kretanje na minimum i izbjegavaju okupljanja, naročito u ovom periodu kad je povećan broj oboljelih od sezonske gripe i respiratornih oboljenja.

Građana na sarajevskim ulicama je jako malo. Bašte u poznatoj sarajevskoj ulici Ferhadiji, u strogom centru grada, su prazne.

Zbog širenja koronavirusa u svijetu i slučajeva zaraženih i u Bosni i Hercegovini iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo ranije ove sedmice naveli su da su informacije koje su dobili od hotelijera iz Sarajeva o otkazivanju rezervacija lošije u odnosu na početak sedmice.

- Gubici su veći iz dana u dan. Osamdeset posto grupa na smještaju je otkazano ili pomjereno za naredni period - odgovor je jedne od najvećih grupacija hotela iz Centra i Starog Grada.

- Broj otkazanih grupnih rezervacija zbog koronavirusa na današnji dan iznosi 95 grupa. Popunjenost je 20 posto - kazali su u hotelu smještenom u Novom Gradu.

Lošije stanje je u hotelima na Ilidži, gdje je inače prema dosadašnjoj statistici Turističke zajednice KS-a, najveća koncentracija smještaja turista.

Iz Turističke zajednice KS-a naveli su ranije ove sedmice da je otkazano 90 posto rezervacija.

- Svakodnevno nam pristižu otkazi, tako da smo u teškoj situaciji, iz koje se nadamo brzom izlasku", tvrde hotelijeri iz dvije grupacije hotela s područja Ilidže - saopćeno je iz Turističke zajednice KS-a.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je od četvrtka 12. marta organizovalo je online nastavu u osnovnim i srednjim školama, a od ponedjeljka, 16. marta se obustavlja rad dječijih vrtića u periodu od najmanje 15 dana, te produženih boravaka u školama do 25. marta.

Također, Krizni štab Ministarstva zdravstva naveo je u subotu da je i dalje na snazi obustavljanje i održavanja kulturnih, sportskih događaja i treninga za djecu i mlade u KS.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh